Lyt efter og spar på forsikringen

For lydhøre boligejere er der penge at spare ved at stoppe vandet i huset.

Foto: Jan Dagø

Kloakvand i køkkenskuffer og oversvømmede kældre. Skybrud har de seneste år været skyld i store skader, og for mange boligejere er det blevet dyrere at forsikre huset.

Men efter skybruddet i 2011, som gav ødelæggelser for knap 6 milliarder kroner, tilbyder flere forsikringsselskaber nu rabat på husforsikringen til boligejere, der vælger at klimasikre huset mod oversvømmelser og vandskade.

De lydhøre får rabat

Senest har landets fjerdestørste forsikringsselskab, Alm. Brand, indledt et samarbejde med Miljøministeriet og giver nu boligejere 10 procent rabat på husforsikringen, hvis de får et af Miljøministeriets gratis klimatjek og efterfølgende følger fagfolkenes råd.

- I Alm. Brand vil vi gerne belønne kunder, der tager ansvar og klimasikrer deres hjem. Vi har i årevis erstattet folks ting, når kælderen flød over med kloakvand, men det kan vi undgå, hvis kunderne laver forebyggende klimatiltag. Som forsikringsselskab erstatter vi selvfølgelig gerne vores kunders ting, men vi vil da allerhelst skåne kunderne for kloakvand i hjemmet, siger privatdirektør Pia Holm Steffensen fra Alm. Brand til Bolius.dk.

Få rabat på din kommunes tiltag

De tiltag, som skal til for at opnå rabatten, kan f.eks. være et højvandslukke, der forhindrer spildevand i at trænge op af kloakken, en pumpebrønd, som effektivt leder spildevandet væk, eller noget helt tredje.

Det afgørende er, at klimatjekket udføres af en af Miljøministeriets samarbejdspartnere, og at du efterfølgende handler efter fagfolkenes instrukser.

Det er ikke kun boligejernes egen indsats, Alm. Brand belønner, skriver Bolius.dk. Bor du i en kommune, der laver en målrettet indsats for klimasikring, er der op til 15 procent at spare på husforsikringen som kunde hos selskabet.

Minister opfordrer til nedslag

Flere andre store forsikringsselskaber tilbyder også rabat på forsikringspræmien, hvis boligejere optimerer boligen med forskellige former for klimasikringstiltag. Tryg giver 20 procent rabat på husforsikringen til kunder, der installerer højvandslukke eller pumpebrønd, mens Codan præmierer et højvandslukke i kælderen med 15 procent i rabat.

Topdanmark opererer ikke med faste nedslag i husforsikringen. De boligejere, som efter gentagne skader pga. skybrud har fået forsikringspræmien hævet, kan dog få prisstigningen annulleret, hvis risikoen for nye skader på boligen nedbringes.

Miljøministeriet og Forsikring & Pension har med virkning fra 1. april indgået et samarbejde med særligt fokus på de huse, som er allermest oversvømmelsestruede. Miljøminister Ida Auken har netop opfordret forsikringsselskaberne til at yde rabat til de boligejere, som klimasikrer deres boliger.

Læs også