Pram tror på presset olieforretning

A.P. Møller-Mærsks formand siger, at oliedivisionen er i en transformationsfase

Bestyrelsesformand i A.P. Møller – Mærsk, Michael Pram Rasmussen Carsten Andreasen

A.P. Møller-Mærsks notoriske guldæg Maersk Oil skinner ikke længere nær så gyldent som tidligere.

Men bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen bedyrer, at Maersk Oil er på rette og farbar vej henimod at få genetableret styrken.

"Maersk Oil er i en transformationsfase," forklarede han om, hvorfor resultaterne ikke er som ønsket for ledelse og aktionærer.

At oliedivisionens indtægter i 2012 steg til 2,4 mia. dollars fra 2,1 mia. dollars, skal man nemlig ikke lægge alverden i.

Næsten 1 mia. dollars af de penge stammer nemlig fra, at man har vundet en skattesag i Algeriet, hvor man i en årrække har betalt for meget i skat.

Når den milliard er fjernet, lægger Michael Pram Rasmussen ikke skjul på, hvad der gemmer sig:

"Fraregnet den skattesag er det et betydeligt lavere overskud. Det skyldes et fald på 23 pct. i produktionen. Faldet var forventet, og et yderligere mindre fald er i vente i år," siger han og forventer, at man skal vente lidt endnu før, produktionen er helt stabil.

"Vi forventer stabilisering i 2014 og derefter vil vi gradvist øge til 400.000 tønder i 2020."

Det skal ske ved, at man opretholder et højt efterforskningsniveau. I både 2011 og 2012 har man brugt 1,1 mia. dollars årligt på oliejagten.

Sidste år hjalp Dunga-feltet i Kasakhstan i produktion, og udbygningen af Chissonga-feltet i Angola og Johan Sverdrup i Norge fortsætter. Omkring 2017/2018 skal disse felter være i produktion og bidrage til, at Maersk Oil rammer 400.000 tønder.

Mærsks vigtigste olieland Qatar kommer også til at bevare sin betydning trods faldende produktion i de eksisterende felter, men boring af 51 nye brønde til en pris af 1,5 mia. dollars skal opveje det fald.

"Det er en bekræftelse af de gode relationer i Qatar. Det vil bidrage til at opretholde produktionen," oplyser Michael Pram Rasmussen.

BRANCHENYT
Læs også