Aktier: Chr. Hansen dumpede på positiv dag

Ingrediensproducenten Chr. Hansen faldt helt igennem på en ellers positiv torsdag for de danske aktier.

PR-foto

På en dag, hvor C20 Cap-indekset registrerede en samlet stigning på 0,5 pct. til 578,99, sendte investorerne Chr. Hansen-aktien til tælling med et fald på 7,4 pct. til 196,50 kr.

Efter en ellers langsom start skiftede interessen i høj grad til aktier, og så lå det danske eliteindeks i solidt, positivt terræn dagen igennem.

- Europa blev generelt blevet trukket op hen over formiddagen, og der er tilsyneladende et rigtig godt flow over i aktier, sagde Ole Kjær Jensen, afdelingschef hos Sydbank, til Ritzau Finans tidligere torsdag.

Særligt Jyske Bank havde det godt torsdag og endte næstøverst i C20 Cap-indekset med en stigning på 3,2 pct. til 212,80 kr., mens også både Danske Bank og Nordea steg med henholdsvis 1,3 pct. og 1,0 pct. på endnu en god dag for bankaktier.

De fleste overskrifter løb Chr. Hansen dog med efter et regnskab, der skuffede på de fleste poster. Bundlinjen gav et overskud på 20,7 mio. euro i andet kvartal mod ventet 28 mio. euro blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans, mens også omsætningen og driften veg i forhold til markedets forhåndsforventninger.

Hos Alm. Brand Markets noterer analytiker Michael Friis Jørgensen sig særligt en skuffelse over indtjeningen i Chr. Hansens største division, Cultures & Enzymes.

- Noget af det, vi tog med os for første kvartal, var, at vi virkelig så et marginløft i den division, og den skuffer altså i dette kvartal. Det skal vi have kigget nærmere på for at se, om det er en enkeltstående begivenhed. Det er det store segment i Chr. Hansen og noget, vi virkelig følger. Enkeltstående synes jeg, at det er den største skuffelse i regnskabet, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Selv med dagens fald er Chr. Hansen dog steget med godt 118 pct. siden børsnoteringen i sommeren 2010, hvor selskabet kom på markedet med en pris på 90 kr. per aktie.

Helt i toppen af eliteindekset befandt Pandora sig sammen med Jyske Bank. Smykkeselskabet steg med 3,4 pct. til 169,70 kr., efter at Handelsbanken udtrykte styrket tillid til selskabet oven på en undersøgelse af amerikanske juvelerer, som viser stor fremgang. Ifølge banken viser undersøgelsen, at 64 pct. af de amerikanske forhandlere, der var med i undersøgelsen, har oplevet fremgang i omsætningen over de seneste år.

Høreapparatproducenten William Demant er ikke ligefrem i kridthuset hos analytikerne for tiden, og torsdag sænkede franske Exane BNP Paribas sin anbefaling af selskabets aktie til "underperform" fra tidligere "neutral". Det udmøntede sig i et fald på 1,0 pct. til 470,50 kr. torsdag.

A.P. Møller - Mærsk fik desuden stor opmærksomhed dagen igennem med sin generalforsamling i det sydfynske, hvor snakken blandt andet faldt på mulighederne for en holdbar forbedring af fragtraterne i containerrederiet Maersk Line.

- Nu forsøger vi med kølecontainere. For vi mener, at vi har et godt produkt, der kan bære det. Og så må vi oplyse kunderne og vinde deres forståelse for holdbare rater. Det er jo også i deres interesse, siger Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand hos konglomeratet, til Ritzau Finans.

Mærsks B-aktie sluttede torsdagen med et fald på 0,2 pct. i 43.760 kr.

Danionics er i gang med en genopladning af det ellers tomme batteriselskab, og endnu engang var selskabet den helt store højdespringer torsdag. Strategic Capital har købt en ejerandel på 20,1 pct. i Danionics og vil på generalforsamlingen 23. april oplyse om sine planer for det tomme selskab. Strategic Capitals direktør, Kim Mikkelsen, sagde onsdag til Ritzau Finans, at planen på sigt er at tilføre Danionics nogle aktiviteter.

Med torsdagens stigning på 72,3 pct. til kurs 2,24 har Danonics' tomme børsskal en markedsværdi på cirka 38 mio. kr.

Smartguy opnåede også et strejf rampelys torsdag, da selskabet meddelte om fyring af 120 medarbejdere og outsourcing af lageraktiviteter til Polen. Smartguy-aktien steg med 2,8 pct. til 2,90 kr.

- Vi har overvejet det længe, og nu er det lykkes os at finde et passende lager i Polen. Det er klart, at man skal gøre sig noget forarbejde, inden man skriver under på sådan et papir, siger Nicolai Kærgaard, administrerende direktør hos Smartguy, til Ritzau Finans.

BRANCHENYT
Læs også