Flere tør sætte boligen til salg

Forårets komme har medført en kraftig stigning i til salg-skilte - især i København.

Det samlede udbud af boliger til salg er 61.087. Foto: Jan Dagø

Optimismen lurer på det danske boligmarked.

I hvert fald hvis man skal tro Realkreditrådets netop offentliggjorte boligudbudsstatistik. I marts steg antallet af boliger, der er til salg, med 5,7 pct.

Det er den kraftigste stigning i boligudbuddet i næsten to år.

Lejligheder i København

Det samlede udbud er nu oppe på 61.087 boliger, og det er især i hovedstadsområdet, at til salg-skiltene vokser frem. I København er udbuddet af huse og lejligheder steget med ca. 10 pct.

"Rent faktisk er det sæsonkorrigerede udbud af ejerlejligheder til salg i København nu steget med 15 pct. fra december til marts. Trods denne betydelige stigning i boligudbuddet af københavnske ejerlejligheder, er det samlede udbud dog fortsat lavt i en historisk kontekst," forklarer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Det stigende boligudbud kan i nogen grad tilskrives, at danskerne historisk set er mere tilbøjelige til at sætte boligen til salg, når vi nærmer os foråret. De seneste syv år er boligudbuddet steget i marts.

Optimisme - med forbehold

Handelsaktiviteten på boligmarkedet er dog stadig lav. I 2012 blev der gennemført 42.300 bolighandler.

"Køberne lader vente på sig, og hvis handelsaktiviteten ikke begynder at stige, kan det stigende udbud på ny skabe et prispres," siger boligkøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit.

Han forventer, at det samlede boligudbud vil stige svagt i 2013, og at vi fremadrettet vil se et mere stabilt boligmarkedet.

Der er dog risiko for, at en fornyet uro om den europæiske gældskrise og svage vækstudsigter for den danske økonomi kan sætte en stopper for boligmarkedets fremgang, påpeger han.

BRANCHENYT
Læs også