"Det bliver svært at give slip"

Kenneth Iversen giver stafetten videre efter 28 år som topchef i Unimerco.

Kenneth Iversen. LIND OLE

Et gammelt ordsprog siger, at man skal stoppe, mens legen er god.

I så fald har Kenneth Iversen valgt at stoppe på det helt rigtige tidspunkt. Den snart 65-årige vestjyde har stået i spidsen for værktøjskoncernen Unimerco i 28 år, og han var med sin utraditionelle ledelsesstil et unikum blandt sine medarbejdere.

Fakta

Et menneske - 10 spørgsmål

Middagsinterviewet er i dag med:

Kenneth Iversen, adm. direktør for Kyocera Unimerco.

Den 1. juli fratræder Kenneth Iversen sin stilling efter 28 år i direktørstolen.

Han er student fra Handelshøjskolen i København og har en HD i regnskab, afsætningsøkonomi og organisation.

Kenneth Iversens popularitet blev omend endnu større, da selskabet i 2011 blev købt af den japanske koncern Kyocera for 1,44 mia. kr.

Unimercos medarbejdere er medejere af virksomheden, så de 418 ansatte kunne i snit stoppe 2,4 mio. kr. i lommen. Kenneth Iversen indkasserede knap 400 mio. kr.

Et frygteligt farvel

En arbejdsuge på 60-70 timer bliver nu skiftet ud med et velfortjent otium i det vestjyske. Det bliver svært - men dejligt, forudser Kenneth Iversen, der ser frem til at kunne råde over egen tid.

Hvorfor træder du tilbage nu?

”Jeg synes, det er på tide, at vi får generationsskiftet på plads. Jeg havde egentlig forberedt mig på at slutte tidligere, men vi aftalte, at jeg skulle fortsætte lidt længere. Nu nærmer min 65-års fødselsdag sig, så det virker som det rigtige tidspunkt.”

Hvordan bliver det at skulle sige farvel til sit livsværk?

”Jeg har koncentreret mig 100 pct. om mit arbejde, så jeg har ikke rigtig haft tid til at tænke over det endnu. Men jeg er sikker på, det bliver frygteligt. Jeg kommer til at savne mine fantastisk dejlige kolleger.”

Leveres i god stand

Kenneth Iversen bliver afløst af Senri Nagashima, der i dag er vice president i Kyocera Unimerco. Anders Hedegaard, der i dag er adm. direktør for Kyocera Unimerco Danmark og UK, tiltræder stillingen som vice president.

I hvilken stand afleverer du virksomheden til den nye ledelse?

”Virksomheden har aldrig haft større og bedre muligheder end i dag. Organisationen er meget stærk, og jeg frygter på ingen måde, at den nye ledelse falder igennem. Jeg har stor tillid til dem.”

Havde du i din vildeste fantasi forestillet dig, at selskabet senere skulle blive solgt for halvanden milliard kroner?

”Ikke i begyndelsen. Men jeg vidste, at vi havde potentiale og kompetencer, som burde kunne bruges ude i verden. Det kom ikke som nogen stor overraskelse, at vi blev købt, for vi havde år forinden forhandlet med både europæiske og amerikanske koncerner. Men jeg havde ikke forventet, at det var Kyocera, som skulle ende med at købe os.”

De ansatte betyder mest

Kenneth Iversen blev landskendt for sin utraditionelle ledelsesstil. Han slog væggene ned mellem produktions- og kontorlokalerne, gjorde medarbejdere til medejere (og senere millionærer) og serverede kantinemaden på hvide duge.

Hvordan kommer det til at harmonere med den japanske ledelsesstil?

”Unimercos ledelsesstil minder utrolig meget om den måde, Kyocera driver virksomhed på. Det virker, som om vi har skrevet den samme ledelseshåndbog på hver sin side af kloden. Vi har nogle ret enkle menneskesyn, og vi tror på det gode i mennesket. Vi arbejder som en stor familie.”

Blå bog:
  • Kenneth Iversen er født 1. juni 1948 i Thyborøn. Han er søn af fiskeeksportør Harald Iversen og Mary Iversen.
  • Kenneth Iversen fik sin realeksamen fra Thyborøn Skole i 1965 og har desuden en HD i regnskab, afsætningsøkonomi og organisation.
  • I 1970-74 bev han ansat som økonomichef i Business Jet Flight Center.
  • 1976 markerede året, hvor Kenneth Iversen gjorde sit indtog i Unimerco. Han blev ansat som økonomichef og to år senere forfremmet til direktør.
  • I 1985 blev han adm. direktør - en stilling han har besat i 28 år.

Hvad ser du som din største bedrift med Unimerco?

”Det er, at jeg har været med til at skabe en arbejdsplads med gode vilkår for mange hundrede mennesker. Jeg er af den overbevisning, at vi ikke driver virksomhed for kundernes skyld – vi er her, for at vores medarbejdere trives. Midlet til det er tilfredse kunder.”

Unimerco skal være større

Er der noget, du fortryder i din tid hos Unimerco?

”Jeg ville gerne have været ingeniør, inden jeg kom ind i virksomheden, for jeg synes, det tekniske aspekt er vildt spændende. Men udover det fortryder jeg intet. Jeg har været utrolig privilegeret i mit arbejdsliv.”

Det er to år siden, at Unimerco blev købt af den japanske koncern Kyocera. Overgangen har været yderst vellykket.

Har du et godt råd til andre virksomheder, der overvejer at samarbejde med udenlandske selskaber?

”Det vigtigste er, at man vælger at arbejde sammen med gode mennesker. De mennesker, Unimerco arbejder sammen med, er fantastiske, og så er det fuldstændig ligegyldigt, hvor de kommer fra. Det er en berigelse at møde nye mennesker fra andre kulturer – det skal man huske på.”

Hvordan ser fremtiden ud for Unimerco?

"Fantastisk. Den næste ledelse har muligheden for at realisere de drømme og ambitioner, vi har om at blive endnu mere globale.”

Familie og venner

Kenneth Iversen har officielt sidste arbejdsdag d. 1. juli. Herefter venter et liv som pensionist.

Læner du dig tilbage i stolen nu og nyder dit otium?

”Jeg er et aktivt menneske, der interesser sig for erhvervslivet og samfundet omkring mig, så jeg kommer ikke til at sidde stille. Men jeg glæder mig til at have bedre tid til venner og familie.

Jeg kan pludselig råde over min egen tid, og det har jeg bestemt ikke haft mulighed for de seneste 38 år. Det er nok det, jeg glæder mig aller mest til. Men det bliver også svært at give slip. Det bliver underligt at vågne om morgenen uden at skulle møde sine kolleger og tage fat på de mange opgaver, der venter mig på arbejdet.”

Læs også