KL: "Kære Anders, kom nu til forhandlingsbordet!"

Danmarks Lærerforening tager elever og forældre som gidsler i konflikten, mener KLs formand Erik Nielsen.

Formand for Kommunernes Landsforening (KL) Erik Nielsen. Arkivfoto: Finn Frandsen

Lærerkonflikten har nu varet i to uger, men parterne står stadig langt fra hinanden. Det har fået Erik Nielsen, formand for Kommunernes Landsforening, til at sende en personlig opfordring til Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

I brevet, der bliver indledt med sætningen "Kære Anders, kom nu til forhandlingsbordet!", opfordrer Erik Nielsen Danmarks Lærerforening til at genoptage forhandlingerne, så der kan findes en løsning på konflikten.

"Tiden er kommet til at lægge mediestrategier og forsøg på at påvirke Folketinget til side, og møde op til reelle forhandlinger, for at sikre dine medlemmer det bedst mulige resultat," skriver Erik Nielsen i brevet.

Aftalt spil

Undervejs i konflikten er det flere gange kommet frem, at der har været et kontakt mellem KL og regeringen op til forhandlingerne. Flere arbejdsmarkedsforskere vurderede for nyligt over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at lærerne havde tabt kampen mod konflikten.

Det vurderede de, efter at de havde set et dokument fra Finansministeriet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af. I dokumentet hedder det om planerne for en kommende folkeskolereform:

»Reformen gennemføres ved hjælp af frigjorte ressourcer som følge af dels normalisering af lærernes arbejdstid (...). Forudsætningen for, at timetallet i folkeskolen kan øges som forudsat, er en ændring i anvendelse af lærernes arbejdstid.«

Oplysningerne fik Anders Bondo Christensen til at tale om aftalt spil, og at parløbet mellem KL og regeringen var årsagen til, at der ikke havde været reelle forhandlinger. Derfor opfordrede han til, at folketinget greb ind i konflikten så hurtigt som muligt - for der er ikke noget at forhandle om, når KL er sendt i byen af regeringen, lød argumentationen.

Tager elever som gidsler

I brevet fra Kommunernes Landsforening afviser man ikke, at der har været tale om aftalt spil. I stedet mener Erik Nielsen, at Anders Bondo Christensen har et ansvar for, at konflikten ikke er blevet undgået.

"Du har fra lockoutens start efterlyst et regeringsindgreb, der kan afslutte konflikten. Du har gentagne gange påstået, at der er tale om aftalt spil mellem regeringen. I stedet for at lægge hele dit lod i den skål, hvor du lader Folketinget og regeringen tage ansvaret for en løsning, vil jeg opfordre dig til straks at komme til forhandlingsbordet," skriver Erik Nielsen.

"KLs hovedkrav er, at lærernes særlige aftaleret på anvendelsen af lærernes arbejdstid skal bortfalde, det står vi fast på. I forhold til dette hovedkrav har du og Lærernes Centralorganisation overhovedet ikke rykket jer undervejs i forhandlingerne. I stedet vælger du at tage alle dine medlemmer som gidsler i en opslidende konflikt, der ikke bringer folkeskolen videre, tværtimod. Og du tager alle elever og forældre som gidsler i kampen for at opretholde Danmarks Lærerforenings særrettigheder," skriver Erik Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også