Facebook-tvillinger er blandt verdens rigeste i internetpenge

Winklesvoss-tvillingerne satser stort på internetvalutaen Bitcoin.

Cameron og Tyler Winklevoss mener, at Mark Zuckerberg stjal deres idé til Facebook. Foto: Evan Agostini/AP.

Hele verden lærte tvillingerne Cameron og Tyler Winklevoss at kende i Facebook-filmen "The Social Network".

Brødrene hev Mark Zuckerberg i retten, fordi de mener, at Facebook-chefen stjal deres idé. Det førte til et forlig, og siden har "Winkevii" - som brødrene populært kaldes - kastet sig over andre projekter.

Og nu kan de også kalde sig "bitcoin moguler", skriver New York Times.

Rigeste mennesker

Brødrene ejer bitcoins - en digital valuta - for omkring 11 mio. dollar, og det gør dem ifølge New York Times formentlig til nogle af de rigeste mennesker i verden i ren internetvaluta.

"Vi har valgt at placere vores penge og tillid i en matematisk rammekonstruktion, som er fri for politik og menneskelige fejl," siger Tyler Winklevoss til New York Times.

"Folk siger, at det er et pyramidespil, at det er en boble. Folk ønsker ikke at tage det seriøst. På et tidspunkt vil narrativet skifte til 'virtuel valuta er kommet for at blive'," siger Cameron Winklevoss.

Yderst spekulativt

Bitcoin-netværket blev lavet af anonyme programmører i 2009 og har gennem den seneste tid været meget omtalt, både på grund af internetpengenes øgede popularitet og på grund af en ekstrem volatilitet.

Bitcoin-kursen dykkede således i forrige uge efter at være steget kraftigt i løbet af kort tid, og det får professor Steve Hanke fra Johns Hopkins-universitet til at mindes det store tulipan-krak i Holland i 1600-tallet.

"At kalde det yderst spekulativt ville være århundredets underdrivelse," siger han.

Svære at spore

Ingen ved, hvem - eller hvor mange - der står bag Bitcoin-netværket.

Foreløbigt kan internetpengene kun bruges få steder, men fordi transaktionerne er meget svære at spore tilbage til de handlende, bliver de blandt andet brugt på internetsteder, hvor der handles med narkotika.

I Danmark kan man bl.a. bruge bitcoins som betaling på Bandholm Hotel på Lolland, og Bitcoin-tilhængere tror på, at man i fremtiden kan bruge internetpenge til at betale på den lokale café.

Winkevoss-tvillingerne er ifølge New York Times de første prominente personer i den mestendels anonyme Bitcoin-verden, som offentliggør en stor aktiepost i netværket.

BRANCHENYT
Læs også