Pres på cypriotisk bankchef vokser

Politikere undersøger bankchef, mens Den Europæiske Centralbank truer med domstol.

Cyperns centralbankchef Panicos Demetriades undersøges netop nu af det cypriotiske parlament. Politikerne vil undersøge, om han har givet tilstrækkelige oplysninger.

I dag siger Panicos Demetriades, Cyperns centralbankchef, at han er villig til at samarbejde med regeringen om at hive øen ud af den økonomiske krise, hvis altså bankens uafhængighed bliver respekteret. Det skriver nyhedbureauet Reuters.

Konflikten mellem centralbankchefen og centrum-højre-regeringen er taget til i styrke de seneste dage, og presset på bankchefen er vokset. Regeringen ønsker, at han træder tilbage som følge af hans håndtering af den økonomiske krise.

I denne uge indledte det cypriotiske parlament en undersøgelse af Demetriades, samtidig med at regeringen tilbagetrak udnævnelsen af Demetriades stedfortræder, og tre centrale ansatte i centralbanken fratrådte.

Truer med EU-domstol

Den igangværende praksis har fået en sønderlemmende kritik fra Den Europæiske Centralbank.

Mario Draghi, præsident for Den Europæiske Centralbank, har kontaktet den cypriotiske præsident for at sige, at et forsøg på at fyre den cypriotiske  centralbankchef vil få følger. Så vil sagen nemlig ende hos EU-domstolen.

Demetriades har, ifølge Reuters, udtalt,  at han vil samarbejde med de demokratiske institutionerne til gavn for Cypern, så længe det foregår med respekt for centralbankens uafhængighed.

Bestyrelsen bliver mindre

Ifølge EU-lovgivning kan en centralbankchef kun afskediges, hvis han ikke længere kan varetage jobbet, eller hvis han har begået en alvorlig forseelse.

Det cypriotiske parlamentets undersøgelse af Demetriades er blevet iværksat for at undersøge, om centralbankchefen har leveret nok oplysninger om to store långivere.

Med afgangen i denne uge er den cypriotiske centralbanks bestyrelse gået fra seks personer til to.

BRANCHENYT
Læs også