Norsk statsminister boykotter Ryanair

Lavprisflyselskabet anklages igen for social dumping og dårlige arbejdsvilkår.

Norske ministre, fagforeninger og et forsikringsselskab boykotter lavprisflyselskabet Ryanair.  Foto: Udo Weitz/AP

Nu har den norske statsminister Jens Stoltenberg lovet, at han aldrig vil flyve med Ryanair. Det skriver e24.se.

Det løfte er statministeren kommet med, efter at lavprisselskabet igen er blev anklaget for social dumping og slavelignende kontrakter. I øjeblikket verserer en retssag i Frankrig, og i Norge er debatten også brudt ud om ansættelsesforholdene i Ryanair.

Lav timeløn og stor lønnedgang under sygdom er nogle af de ansættelsesvilkår, som blandt andet i Norge blive anset for slavelignende kontrakter.

"Ingen medarbejdere i Norge"

Da debatten nu har nået højeste politiske niveau i Norge, og derfor så Ryanair-chef Michael O'Leary sig nødsaget til at flyve til Norge for at komme i dialog.

"Vi har ingen medarbejdere, der arbejder i Norge. Ryanair-ansatte arbejder i irskregistrerede luftfartøjer og følge der irske regler. De betaler deres skat, hvor arbejdsgiveren er etableret," udtalte Michael O'Leary ifølge e24.se.

Men nordmændene mener ikke, det er rimeligt, at Ryanair-ansatte skal være på irske forhold, når de har fritid og fast bopæl i Norge. De bør også være omfattet af norsk social- og sygeforsikring.

Boykot af Ryanair

Debatten i Norge har taget fart, siden det blev afsløret, at statens oliefond, som forvalter de norske pensionskasser, ejer 1,26 pct. af aktierne i Ryanair Holding.

Den norske udenrigsminister har lovet aldrig mere at flyve med Ryanair, og statsministeren siger, at han aldrig har gjort det, og at han aldrig vil gøre det.

Flere fagforeninger og et forsikringsselskab har desuden boykottet Ryanair.

BRANCHENYT
Læs også