Kina vil forhandle handelskonflikt med EU

Kina forsøger at finde en fredelig løsning, mens EU er klar med anti-dumping-afgifter.

Kinesiske arbejdere på elektronikfabrik i Shenzhen. Foto: AP/Kin Cheung

Kina og EU mødtes fredag til forhandlinger for at løse en verserende sag der primært omhandler solceller og telekommunikation.

EU meddelte sidste år, at det ville indføre antidumping og antistatsstøtte foranstaltning på kinesiske solcellepaneler, for at sikre sig at de kinesiske produkter ikke blive solgt i EU til en pris der er langt under, hvad de europæiske konkurrenter kan tilbyde. Den kinesiske regering ønsker dog, at forhandlingerne skal løses med dialog frem for hårde konfrontationer, oplyser en unavngiven kilde fra det kinesiske handelsministerium ifølge den kinesiske avis China Daily.

Huawei og ZTE

EU har også intentioner om at undersøge de to store kinesiske telekommunikationsproducenter, Huawei og ZTE for påståede statsstøtte fra den kinesiske regering, som også hjælper virksomhederne med at kunne sælge til underpriser på det europæiske marked.

Den kinesiske regering prøver imidlertid at glatte uenighederne ud, da den ifølge avisen mener, at de direkte konfrontationer kan skade samhandlen.

- Kina mener, at handelsproblemer og konflikter bør løses på en positiv og gensidigt gavnlig måde. Hvis Kina og EU roder sig ud i en handelskrig vil det skade begge parter og svække landenes konkurrenceevne på det globale marked, siger en unavngiven kilde fra det kinesiske handelsministerium ifølge China Daily.

Størst handelspartner

EU har været Kinas største handelspartner i mange år, men grundet den europæiske gældskrise har de to parter i løbet af de sidste to år gentagende gange været i konflikt på handelsmæssige spørgsmål, hvor solenergi- og telekommunikationssektoren har været de mest fremtrædende.

EU forventes at udstede en foreløbig antidumping-dom i begyndelsen af juni og en anti-statstilskuds dom i august i sagen om solcellepaneler.

Sagen om telekommunikation er midlertidigt suspenderet, da EU tidligere i år tilbød den kinesiske regering at indgå et kompromis, hvor de europæiske telekommunikationsselskaber kunne få fordele på det kinesiske marked til gengæld for at give EU giver afkald på undersøgelsen.

Bekymring

Den kinesiske regering har dog endnu ikke taget stilling til tilbuddet, idet kinesiske analytikere og embedsmænd har udtrykt bekymring over for aftalen, da de er i tvivl om hvorvidt sådan en aftale vil frembringe noget positivt.

Den samlede handel mellem Kina og EU faldt 1,9 pct. på årsbasis til 124,41 mia. dollar i årets første kvartal, viser data fra det kinesiske handelsministerium.

Læs også