Tyrkiet presser på for EU medlemskab

Det er 26 år siden, landet påbegyndte sin ansøgning om medlemskab.

Foto: Jan Dagø

Tyrkiet vil gerne i den nærmeste fremtid opnå EU medlemskab og ifølge landets vicepremierminister Ali Bababcan er Tyrkiet klar til at indlemmelsen nu.

Tyrkiet håber således snart at kunne afslutte den optagelsesproces, som har stået på siden landet påbegyndte sin ansøgning om medlemskab af det daværende EF for 26 år siden.

Ali Bababcans udtalelser, der blev bragt i et interview på den amerikanske TV-station CNN, kommer som svar på, at forhandlinger med EU om et direkte medlemskab trækker i langdrag efter at de blev påbegyndt i 2005. Blandt andre Tyskland og Frankrig har stillet spørgsmålstegn ved Tyrkiets egnethed for medlemskab af EU.

Skarp kontrast

Tyrkiets økonomiske resultater står dog i meget skarp kontrast til mange lande i Europa. Den Internationale Valutafond forventer, at Tyrkiets økonomi vil vokse med 3,5 pct. i 2013, mens mange europæiske lande stadig lider under længerevarende kriser.

Det leder den tyrkiske vicepremierminister til at konkludere, at et tyrkisk medlemskab af EU på sigt vil gavne hele Unionen samt den globale handel.

- Vi mener, at EU bør være mere en global enhed, og at Tyrkiet i kraft af sin position som en global aktør vil kunne bidrage til dette - ikke europæiske - men globale projekt, udtaler Ali Babacan i et interview med CNN.

Fuldt medlem ikke nødvendigt

Philipp Reuter, som er direktør for Tyrkiet hos konsulenthuset Frost & Sullivan, mener dog ikke, at det er nødvendigt for Tyrkiet at blive fuldgyldigt medlem af EU, men i stedet fokusere på landets potentiale som bro mellem øst og vest.

Tyrkiet er en af Europas hurtigst voksende økonomier og landet ligger klemt inden mellem Europa, Asien og Mellemøsten og har formået at tiltrække investeringer fra en lang række investeringer.

Allerede nu har mange globale selskaber baseret deres regionale kontorer i Tyrkiet. Blandt andet har Microsoft, Coca Cola, Huawei og BP alle baser i landet, hvorfra de føre tilsyn med deres operationer i Mellemøsten og Centralasien.

Tyrkiet begyndte sin ansøgning om medlemskab af EU i 1987 og har haft en told- og handelsaftale med EU siden 1996.

Læs også