Analytiker: "Det var ham man talte om i Vestas"

Efter blot et år på posten har Vestas' finansdirektør sagt op.

Dag Gunnar Andresen kom til Vestas for et år siden fra det store svenske energiselskab Vattenfall.  Foto: Vestas

En usædvanlig ærgerlig udvikling for selskabet.

Sådan betegner Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen den meddelelse, der tikkede ind fra vindmølleselskabet Vestas mandag morgen. Heraf fremgik det, at selskabets koncernfinansdirektør Dag Gunnar Andresen af personlige årsager har besluttet at forlade Vestas.

En frontfigur

Det blev umiddelbart straffet på fondsbørsen mandag, hvor aktien i den første halve times handel havde pil nedad.

"Dag Andresen har været frontfigur i vendingen, som Vestas har gennemgået, hvor man har forbedret investorernes tillid til selskabet. Derfor er det også negativt, at han forlader Vestas," vurderer Jacob Pedersen.

Hun skal fortsætte den turnaround, som er i gang i Vestas. Det er ikke ubetinget let at træde ind i den proces som udefrakommende.

Senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen

Nordmanden kom til Vestas for et år siden fra det store svenske energiselskab Vattenfall, og han blev betegnet som en af de absolut tungeste kapaciteter på området. Når april bliver til maj er han væk igen.

"Det var ham, der blev talt om i investorkredse. Han er kommet med idéer og har præsenteret dem for investorerne på en tillidsvækkende måde, som har givet tro på, at Vestas kunne komme igennem med turnaround-planen. Så den proces bliver vel svækket en smule," siger Jacob Pedersen.

Et fornuftigt cv

Ind i billedet træder i stedet svenske Marika Fredriksson, der i Vestas-optik har den profil, som investorerne ønsker. Hun kommer med omtrent 15 års erfaring med forandringsledelse og turnaround-processer hos bl.a.  Gambro og Volvo Construction Equipment.

"Hun har på papiret et fornuftigt cv, men knap så godt som den afgående finansdirektør. Jeg hæfter mig ved, at posterne som CFO ligger et stykke tilbage i tiden. Det er ikke sådan, at hun træder direkte ud af rollen som finansdirektør i en stor energivirksomhed," siger Jacob Pedersen.

Forude venter arbejdet med at vende det forgangne års regnskab med et underskud på godt 5 mia. kr. før skat. Det skal blandt andet ske gennem en reduktion af medarbejderstaben, hvor antallet af ansatte skal bringes ned på 16.000.

Ingen let opgave

Men også en barbering af selskabets produktionsfaciliteter venter forude i bestræbelserne på at skabe en slankere og mere fleksibel produktionslinje blandt andet gennem frasalg af fabrikker.

"Hun skal fortsætte den turnaround, som er i gang i Vestas. Det er ikke ubetinget let at træde ind i den proces som udefrakommende. Desuden kan det komplicere billedet, hvis hun som CFO ønsker at sætte sit eget præg på udviklingen," vurderer Jacob Pedersen.

Læs også