Aktier: Cyklisk nedgang med Vestas nederst 

Kina vejede tungt på de danske aktieinvestorers humør mandag, efter at skuffende tal for landets bruttonationalprodukt i første kvartal skuffede markedet.

Vestas-aktien faldt efter meddelelsen om, at finansdirektøren forlader selskabet. Foto: Finn Frandsen

Det fik især de cykliske aktier til at falde, og C20 Cap-indekset lukkede i et samlet fald på 0,8 pct. til 566,90.

Frygten for lavere global vækst prægede i det hele taget aktiemarkederne mandag, udløst af, at Kinas økonomi "kun" voksede med 7,7 pct. i første kvartal sammenlignet med året før. Mens det væksttempo lyder højt efter europæiske standarder, var det en skuffelse i forhold til de 8,0 pct., der var ventet ifølge en Bloomberg-rundspørge, og en opbremsning i forhold til fjerde kvartals væksttempo på 7,9 pct.

Vestas-aktien havde sine egne problemer at slås med, efter at finansdirektør Dag Andresen højst overraskende forlader selskabet af "personlige årsager" efter kun lidt over et halvt år i stillingen. Vestas ville dog ikke uddybe baggrunden for det uventede farvel.

- Der er sket det, at Dag Andresen af personlige årsager har valgt at forlade virksomheden. Det er vi selvfølgelig kede af, men vi er glade for, at det er lykkedes os at finde en kompetent efterfølger, siger Morten Albæk, der er direktør for blandt andet kommunikation i Vestas.

Vestas har udnævnt svenske Marika Fredriksson som afløser med virkning fra den 1. maj. Hun har erfaring med sig fra svenske selskaber som Gambro, Autoliv og Volvo Construction Equipment. Det var dermed Vestas' anden udskiftning på posten på et år, og på trods af, at afløseren denne gang allerede er på plads, reagerede aktiemarkedet med en nedadvendt tommelfinger til nyheden.

- Det er nok et forholdsvist alvorligt slag for Vestas. Dag Andresen har haft en fremtrædende rolle, og det er ham, der for en stor del har bygget tilliden op om restruktureringen af Vestas, siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets til Ritzau Finans.

Vestas-aktien endte 2,8 pct. lavere i kurs 46,50.

Med i bunden af C20 var det cykliske aktier som A.P. Møller - Mærsk og FLSmidth, der begge er eksponeret over for den kinesiske vækst, der blev straffet af investorerne. FLS, som blandt andet leverer udstyr til minesektoren, faldt 2,5 pct. til 323,90 kr. i takt med, at råvarepriserne dykkede kraftigt oven på de kinesiske tal.

Til gengæld kunne Pandora-investorer glæde sig over de faldende guld- og sølvpriser. De to ædelmetaller faldt med henholdsvis 6 og 10 pct., og det er godt nyt for Pandora, som bruger omkring 80 pct. af bruttoudgifterne på at indkøbe netop de to råvarer til smykkeproduktionen.

- Det betyder ret meget for Pandora – de fleste af de variable omkostninger i selskabet er i guld og sølv, og Pandora forventes at hedge guld og sølvindkøb. Guld- og sølvpriserne driver aktien i dag, siger Jesper Christensen fra Alm. Brand Markets til Ritzau Finans.

Pandora-aktien steg 2,8 pct. til 178,80 kr. og fortsatte dermed mange måneders positive kursudvikling.

Blandt de mindre aktier blev Danionics pillet ned efter sidste uges vilde kursridt og faldt 40 pct. til kurs 1,80. Fra tirsdag til fredag sidste uge blev aktien næsten femdoblet i værdi fra 63 øre til 3 kr. grundet spekulationer om, hvad den nye storaktionær, Strategic Capital, vil med selskabet. Det har Strategic Capital afsløret lidt af mandag morgen, idet selskabet ønsker, at Danionics skal at investere i værdipapirer. Samtidig ønsker storaktionæren en snarlig generalforsamling for at skifte ud i bestyrelsen og få bemyndigelse til en kapitalnedsættelse og aktieemission.

ØK faldt 1 pct. til kurs 100,50, efter at Hugo Chavez' håndplukkede efterfølger til præsidentembedet i Venezuela, Nicolas Maduro, natten til mandag vandt valget. Oppositionslederen Henrique Capriles betvivler dog resultatet. ØK regner med en omsætning på 6,1 mia. kr. fra fødevarevirksomheden Plumrose i Venezuela i 2013, men udviklingen i forretningen er afhængig af den politiske situation i landet.

Uroen om Brøndby-aktien tog til efter fodboldholdets nederlag til Sønderjyske i weekenden. Kursen på Brøndby-aktien dykkede 19,4 pct. til 5,80 kr., mens prisen på tegningsretter til nye 2 kroners-aktier i den igangværende emission faldt hele 65 pct. til 8 øre.

Læs også