Asiaterne tager patent på Europa

De asiatiske virksomheder er gået opfinder-amok.

Samsung indsendte 2.289 patentansøgninger til det europæiske marked i 2012. Ahn Young-joon

Mens antallet af patentansøgninger fra europæiske og amerikanske virksomheder er vokset med sneglefart siden 2008, stormer asiatiske virksomheder frem.

Fra 2008-2012 steg antallet af patentansøgninger fra kinesiske, japanske og sydkoreanske virksomheder med 50 pct. Det viser tal fra den Europæiske Patentmyndighed, EPO.

De asiatiske virksomheder står nu for 33 pct. af det samlede antal patentansøgninger på det europæiske marked.

Top 10:
  • Samsung: 2.289
  • Siemens: 2.193
  • BASF: 1.713
  • General Electric: 1.702
  • LG: 1.635
  • Robert Bosch: 1.456
  • Qualcomm: 1.381
  • Mitsubishi: 1.344
  • Ericsson: 1.189
  • ZTE: 1.184
Kilde: EPO.

DI: Virksomheder smutter

Asiaternes indsats for at fremme forskning og øge uddannelsesniveauet begynder for alvor at slå mønt, mener Lars Holm Nielsen, der er chefkonsulent i Dansk Industri.

"De har formået at tiltrække dygtige forskere fra hele verden. Det er blandt andet derfor, at Europa får baghjul," forklarer han.

Lars Holm Nielsen frygter for konsekvenserne, hvis Asien sætter sig endnu tungere på innovation og forskning.

”Vi ser allerede, at flere og flere virksomheder vælger at etablere produktion i de asiatiske lande. Hvis Asiens dominans fortsætter, kan man frygte, at virksomhederne også vælger at flytte deres udviklingsafdelinger til Asien.

Det vil betyde tab af arbejdspladser og samtidig gøre det sværere at tiltrække dygtige forskere og entreprenører," siger han.

Det nye Silicon Valley

Ofte er der et naturligt sammenspil mellem en virksomheds produktions- og udviklingsafdeling. Det er, ifølge Lars Holm Nielsen, med til at forstærke en udvikling, hvor flere virksomheder vender snuden mod Asien.

"Det nye Silicon Valley kan komme til at ligge i Asien. Det kan blive der, hvor virksomhederne skal være, hvis de vil være med på noderne," forudser han.

Silicon Valley, der ligger i det vestlige USA, har siden 1970'erne været hele verdens teknologi-mekka. En jordskælvstruet landtange proppet med it-virksomheder, opfindere og nyskabende ideer.

Patent er en eneret til erhvervsmæssig udnyttelse af en opfindelse.

Halvdelen godkendes

Hvis man ser på de virksomheder, som har sendt flest patentansøgninger til EPO, er tendensen forstærkende.

Den sydkoreanske mastodont Samsung har overhalet tyske Siemens, der ellers i en årrække har siddet tungt på patenttroen i Europa.

I 2012 indsendte Samsung 2.289 patentansøgninger mod Siemens' 2.193 ansøgninger. På top 10-listen over virksomheder med flest patentansøgninger er fire asiatiske.

Af de sammenlagt 257.744 patentansøgninger, der blev indsendt i 2012, blev halvdelen godkendt.

Læs også