Smider du også 150.000 kr. ud ad vinduet?

Nogle boligejere bør omlægge lånet straks, siger privatøkonom.

Hans Peter Christensen
  • Hans Peter Christensen er uvildig privatøkonomisk rådgiver og stifter af Uvildige.dk.
  • I serien "Din Økonomi" giver han råd og tips til at optimere din privatøkonomi inden for bl.a. budget, lån, skat, pension, opsparing og investeringer.
  • Har du spørgsmål eller emner, du mener, vi bør behandle i Din Økonomi, er du velkommen til at kontakte redaktionen.
  • SE ALLE AFSNIT AF DIN ØKONOMI - KLIK HER

DIN ØKONOMI

Danske boligejere har de seneste år oplevet en regulær rentefest, hvor prisen på realkreditlån er dykket til historisk lave niveauer.

Alligevel står nogle boligejere stadig uden for festen. Det siger Hans Peter Christensen, uvildig privatøkonomisk rådgiver i Uvildige.dk.

"Vi ser mange, der stadig har et fastforrentet lån til 5 procent i rente. Hvis man ikke allerede har omlagt lånet, vil jeg anbefale, at man tager fat om det nu," siger Hans Peter Christensen.

Spar 150.000 kr.

I indslaget i toppen af denne artikel viser han eksempler på låntyper, der på sigt kan lette boligøkonomien voldsomt.

"Hvis du omlægger et lån på 1 mio. kr. fra 5 pct. til 3 pct., vil du i nutidskroner have sparet knap 150.000 kr., når lånet er tilbagebetalt," siger Hans Peter Christensen.

Både 3- og 5 pct.-lånet har en løbetid på 30 år. Går man ned på 20 år, kan renten blive lavere og den samlede besparelse endnu større, men så stiger den månedlige ydelse også.

Få lavet en beregning

Hvis man ikke allerede har omlagt lånet, vil jeg anbefale, at man tager fat om det nu.

Hans Peter Christensen, Uvildige.dk.
Endelig kan man vælge flekslånet til 1,2 pct. Her vil restgælden hurtigt blive mindre pga. det store afdrag, men det er ikke til at sige, hvor stor besparelsen i rente vil være på sigt.

"Hvis du står foran at skulle sælge din bolig, eller hvis dit lån er meget lille, er det ikke sikkert, at det kan betale sig at omlægge det. Det vil naturligvis kræve en beregning."

"Men ellers er der ikke mange grunde til ikke at omlægge et 5 pct.-lån," siger Hans Peter Christensen.

Hvis du overvejer at konvertere, anbefaler Hans Peter Christensen, at det gamle lån opsiges inden udgangen af april. Dermed undgår du at betale tre måneders strafrente.

BRANCHENYT
Læs også