Du betaler - de laver for lidt

Mange investeringsfonde er så passive, at det grænser til falsk varebetegnelse, viser undersøgelse.

Foto: Michael Probst

En omfattende kortlægning fra analysebureauet Morningstar viser, at næsten hver fjerde aktive danske investeringsforening med udenlandske aktier som mål, ikke afviger nok fra det indeks man måler sig imod til at fortjene stemplet som aktiv.

Det skriver dagbladet Børsen under overskrifte "Aktiefonde sælges med falsk varebetegnelse" på baggrund Morningstars undersøgelse, der ikke omfatter fonde, der primært handler med danske aktier - det hjemlige marked er simpelthen for småt.

"Analysen viser, at der er en række investeringsfonde i Danmark, der ikke er lige så aktive, som man med rimelighed kan forvente," siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er chefanalytiker hos Morningstar, til avisen.

Målingen går ud fra nøgletallet 'active share' - om man afviger mindre end 60 pct. fra det indeks, fonden sammenligner sig med - og har kigget på 158 fonde med investeringer for mere end 300 mia. kr.

Forvaltningen af pengene koster mellem 3 og 6 mia. kr. om året, skriver Børsen - men 37 af de undersøgte fonde er altså ikke aktive nok til at passere grænsen på 60 pct.

Deriblandt er to af landets største investeringsforeninger, Jyske Invest og Sydinvest, skriver avisen.

Sydinvests fond for tyske aktier afviger således kun 19 pct. fra det aktieindeks, fonden sammeligner sig med. Men det er der en forklaring på, siger direktør Eskild Bak Kristensen, der er direktør i Sydinvest, til Børsen. 

"Det, der er lidt specielt ved Tyskland, er, at det er et enkeltmarked, hvor der er nogle meget store aktier, som fylder meget. Hvis vi tror, at de aktier vil klare sig godt, så investerer vi i dem. Det gør vi så aktivt. Men det gør, at vores active share bliver lav."

BRANCHENYT
Læs også