Guld til spotpriser på metalbørsen

Verdens centralbanker rammes hårdt af dykkende guldpriser. Men det er godt nyt, mener økonom.

Guldprisen er styrtdykket de seneste dage. Siden efteråret 2011 er prisen faldet med 29 pct. Foto: AP/Petr David Josek

Det har været en dårlig forretning af være guldejer de seneste dage. Faktisk de seneste år.

Prisen på ædelmetallet er således faldet med sammenlagt 13 pct. siden weekenden, og alene mandag styrtdykkede prisen med 9,3 pct. Ikke siden 1980 har man set så stort et fald på en enkelt handelsdag.

Det betyder, at prisen på guld tirsdag nåede det laveste niveau i to år, og siden toppen i september 2011, da guldprisen nåede 1.923,70 dollars pr. ounce, er der tale om et fald på 29 pct.

Sælger centralbankerne ud?

Det skyldes til dels, at den globale inflation er faldende, og dermed bliver guldets evne som værn mod en høj inflation mindre interessant. Det får investorerne til at sælge deres guldstykker for at i sætte penge i noget, der modsat guld giver et naturligt afkast.

Selv om prisfaldene samtidig gør et indhug i centralbankernes aktiver, er faldende guldpriser dog et sundhedstegn for tilliden til den økonomiske udvikling.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet

Det menes dog at være andre kræfter, der er årsag til det ganske kraftige prisfald.

I stedet er det båret af frygten for, at verdens centralbanker vil sælge ud af deres enorme beholdninger af guld. Spekulationerne er fulgt i kølvandet på meldinger om, at økonomisk trængte Cypern kan blive presset til at sælge ud af sin beholdning af guld for et beløb svarende til 400 mio. euro.

Kø ved salgsboderne

Det har i en analyse fået investeringsbanken Goldman Sachs til at slå fast, at det kunne tænkes, at de øvrige centralbanker vil følge efter, og det vil for alvor give kø ved salgsboderne. Samlet ejer centralbankerne godt 30.000 tons guld svarende til 19 pct. af al den guld, der er hevet op fra undergrunden. De største reserver findes i Federal Reserve Bank og Deutsche Bundesbank.

Derfor har de seneste måneders prisfald kunnet mærkes i centralbankerne, der i de seneste to år har tabt voldsomme 560 mia. dollars i guldværdi, skriver Bloomberg.

"De stigende guldpriser har alt andet lige givet centralbankerne et femte stimulansgear, hvis økonomien havde behov for det i takt med, at guldbeholdninger stedse er blevet mere værd. På samme måde som stigende guldpriser har begunstiget centralbankerne, har den seneste tids faldende priser haft en negativ værdireguleringsbetydning," lyder det i en kommentar økonom i investeringsbanken Nordnet Per Hansen.

Et sundhedstegn

Han peger dog på, at udviklingen trods de store tab er positiv.

"For de investorer, som har investeret i guld, er de seneste måneders og ikke mindst dages omvendte guldfeber i form af faldende priser ikke positivt. Selv om prisfaldene samtidig gør et indhug i centralbankernes aktiver, er faldende guldpriser dog et sundhedstegn for tilliden til den økonomiske udvikling," slår han fast.

Ingen overraskelse

De kraftigt faldende guldpriser bør dog ikke komme som nogen overraskelse for investorerne. Allerede, da guldet toppede i andet halvår 2011, forudsagde Nordeas chefanalytiker Henrik Drusebjerg, at nedturen kunne komme med fuld fart.

"Det kan vende fuldstændigt rundt. Hvis det lykkes politikerne at genoprette tilliden til landenes økonomi og dermed også det finansielle system, vil guldprisen falde markant, for så meget efterspørges guld ikke. Måske kan guld vise sig at være de næste 10 års dårligste investering," sagde Henrik Drusebjerg til Jyllands-Posten i oktober 2011.

BRANCHENYT
Læs også