Vindmøllesalget går mod bedre tider

Ny analyse fastslår, at kun én uforudsigelig faktor kan ryste branchen.

Foto: Thomas Borberg

For verdens hårdt pressede vindmølleproducenter er en ny markedsrapport fra Global Wind Energy Council godt nyt.

I 2012 satte mængden af installeret vindkraft ny rekord med 44.800 megawatt (MW), og den udvikling vil fortsætte, lyder meldingen fra GWEC.

GWEC har kigget i krystalkuglen fem år frem, og det giver brancheorganisationen en tro på, at mængden af den årlige installerede vindkraft vil vokse til 61.200 MW i 2017.

Faktisk ser GWEC kun en udfordring: Uforudsigelige politikere.

»Vindkraft kan være variabel, men den største trussel mod den fortsatte stabile vækst i industrien er variation og uforudsigelighed blandt de politikere, der fastsætter rammerne for energisektoren,« sagde Steve Sawyer, generaldirektør i Global Wind Energy Council (GWEC).

Ny modgang

Meldingen kommer dagen efter, at EU-Parlamentet nedstemte et forslag fra EU-Kommissionen, der alt andet lige ville have givet EU’s hårdt pressede CO2-kvotemarked et løft. Et løft som kunne bane vejen for flere investeringer i grønne energiløsninger, lyder meldingen fra mange aktører i energimarkedet.

Men med EU-Parlamentets nej er der nu lagt op til, at grønne energiløsninger kommer i strid modvind i årene fremover, understreger bl.a. Dansk Energi og Vindmølleindustrien.

Vækst på trods

Alligevel venter GWEC, at salget af vindmøller frem mod 2018 vil stige svarende til en vækst i det årlige salg på 9-15 pct.

Undtagelsen er 2013, som ifølge GWEC-direktør Steve Sawyer ventes at byde på et fald i den installerede vindkraft på tæt ved 12 pct. til 39.600 MW.

Nedturen ændrer dog ikke på, at verden om fem år ifølge GWEC-rapporten vil have næsten dobbelt så megen vindkraft snurrende.

Med udgangen af 2012 var der installeret 282.600 MW. Med udgangen af 2017 ventes tallet at være 536.130 MW.

Til sammenligning er der i dag installeret omkring 4.000 MW vindkraft i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også