Aktier: Tidlig optimisme blev til markant fald

En positiv åbning blev ganske hurtigt erstattet af et kraftigt dyk i onsdagens danske handel med aktier, og den røde farve beholdt sin dominerende position dagen igennem, så C20 Cap-indekset lukkede med et samlet fald på 1,5 pct. til 555,32.

Den gode morgenstemning holdt bare et kvarter, før de danske aktier tog et gevaldigt dyk, og siden lagde rygter på det sociale medie Twitter om en forestående nedgradering af Tysklands kreditvurdering yderligere pres på markederne. Det gav ligeledes massive fald til de øvrige toneangivende indeks i Europa.

Smykkeproducenten Pandora var et af få selskaber, der kunne glæde sig over fremgang i onsdagens handel. Selskabet nyder fortsat godt af den seneste tids faldende sølv- og guldpriser. Onsdag steg priserne på de ædle metaller en smule, men det ændrer ikke ved den seneste periodes trend, som resulterer i lavere produktionsomkostninger for Pandora.

Udviklingen fik onsdag Jyske Bank til at skrue op for sit kursmål for Pandora, så det nu hedder 200 kr. mod tidligere 172 kr., mens anbefalingen fastholdes positivt på "køb".

- Disse råvarepriser er vigtige for indtjeningsniveauet i Pandora, da de udgør langt størstedelen af vareforbruget. Faktisk er Pandoras vareforbrug sammensat af 5 pct. transportomkostninger, 5 pct. lønomkostninger og 10 pct. diverse (primært ædelstene og diamanter), mens de sidste 80 pct. er guld- og sølvomkostninger, skriver Jyske Banks Pandora-analytiker, Jonas Guldborg Hansen, i en analyse.

Pandora endte dagen 0,6 pct. højere i kurs 176.

Topscoreren i C20 Cap-indekset var dog Novozymes dagen igennem. Det skete uden nævneværdige selskabsspecifikke nyheder, mens snarere med investorfokus på mere defensive papirer på en dag med gennemgående risikoaversion. Novozymes steg 1,9 pct. til 203 kr.

I den modsatte ende var Vestas og Coloplast hårdt ramt dagen igennem. Vestas fik ellers umiddelbart positive nyheder fra kunden Enel Green Power, der har investeringsplaner inden for grøn energi - herunder vindenergi - for omkring 45 mia. kr. i perioden 2013-2017.

EU-Parlamentets beslutning tirsdag om at forkaste klimakommissær Connie Hedegaards forslag om en redningsplan for EU's CO2-kvotesystem så dog stadig ud til at belaste, og Vestas-aktien faldt med 4,9 pct. til 43,65 kr. Det gav en bundplacering i eliteindekset.

Coloplast faldt med 4 pct. til 303 kr. Ifølge Morten Larsen, Coloplast-analytiker hos ABG Sundal Collier, kan det skyldes mere end 310 amerikanske retssager mod Coloplast omkring produktansvar i forbindelse med brug af transvaginale net til behandling af nedsunket underliv og stressinkontinens.

- Det, markedet måske er ved at få øjnene op for, er retssagerne i USA. Der er begyndt at dukke rigtigt mange sager op, og lægger man nogle worst case-scenarier til grund, kan det komme til at koste Coloplast ret mange penge, forklarer Morten Larsen til Ritzau Finans.

De største selskabsspecifikke nyheder onsdag var dog at finde blandt sidepapirerne, hvor Bavarian Nordic som ventet var i stærk medvind onsdagen igennem, efter at selskabet sent tirsdag kunne præsentere en udvidelse af aftalen med de amerikanske myndigheder omkring levering af koppevaccinen Imvamune.

Bavarian har fået forsynet den aftale, der blev annonceret i forbindelse med årsregnskabet i marts, med underskrifter og kunne tirsdag fortælle, at der er lagt otte mio. doser Imvamune oven i den eksisterende kontrakt om levering af 20 mio. doser til USA. Det giver en ordreværdi på op til 1,3 mia. kr., og det modtog markedet naturligvis positivt og sendte aktien op med 0,7 pct. til 70 kr. Bavarian-aktien startede ellers dagens handel med at stige med 8,6 pct.

- Det allervigtigste er, at amerikanerne igen har stadfæstet, at man vil det her 100 pct. Så det er en tillidserklæring både til den her version, men også til den frysetørrede version, der kommer i 2016, siger Frank Hørning Andersen, Bavarian Nordic-analytiker hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Jeudan kunne glæde sine aktionærer med en opjustering af forventningerne til 2013 i forbindelse med en foreløbig opgørelse af resultaterne for første kvartal. Jeudan venter nu et driftsresultat (EBVAT) på 430-470 mio. kr. i indeværende år mod tidligere ventet 400-440 mio. kr.

I første kvartal landede selskabet 85-95 mio. kr. på den post mod 84 mio. kr. i første kvartal 2012, viser den foreløbige resultatopgørelse, der også peger på et resultat før skat på 215-225 mio. kr. i de første tre måneder af 2013. Jeudan, der afleverer endeligt regnskab for perioden den 21. maj, noterede sig - på trods af den gode nyhed - et fald på 0,4 pct. til 554 kr. for dagen, efter at aktien ellers umiddelbart steg efter opjusteringen.

BRANCHENYT
Læs også