Aamund: Krisen kom i vejen

Asger Aamund mener, finanskrisen har en stor del af skylden for, at det har taget så mange år at få vaccineordrer i hus – og at mange af dem aldrig blev til noget.

For seks år siden viftede Bavarian Nordic om sig med løfter om milliardordrer fra den amerikanske regering. Bestyrelsesformand Asger Aamund holdt sig ikke tilbage, da selskabet i sommeren 2007 fik den største ordre fra den amerikanske regering på koppevacciner for 2,8 mia. kr.

Der ville komme en dominovirkning, sagde han og bebudede masser af ordrer fra alle mulige andre lande, der nu ville bestille koppevacciner lige som USA.

Asger Aamund behøver ikke blive mindet om hans udsagn dengang.

”Da vi fik den første ordre på de 20 mio. doser koppevacciner i 2007, havde vi en lang række stærke signaler fra andre markeder om, at de var klar til at købe, når amerikanerne havde købt. Men det viste sig meget hurtigt, at det var de ikke alligevel. Finanskrisen kom, man begyndte at skære ned på de offentlige budgetter. Så de kom ikke. Desuden har vi haft en langsommelig procedure med godkendelsen af vaccinefabrikken, hvor flere myndigheder ikke kunne arbejde sammen optimalt. Så der har været forsinkelser, men det er inden for det normale, når man har med det offentlige at gøre.”

I har nu fået en ny ordre til 1,3 mia. kr. Har I ventet på den siden 2007?

”Det er ikke noget, vi har ventet på som sådan. Det er ikke sådan, at man nu rækker hænderne i vejret, som hvis man vandt i lotto. Det er en ekstra godsvogn på togstammen, Vi har et godt, tillidsfuldt forhold til den amerikanske regering. Denne kontrakt har været længe undervejs - i hvert fald over et år. Men sådan er det - Vor herres mølle maler langsomt, men den offentlige sektors  mølle maler endnu langsommere. I USA betyder det rigtigt meget, hvad komiteer, ministerier, departementer mener, og først når alle er enige, ruller det.”

Tilbage i 2007 talte I om ordrer på 60 mio. doser – den nye ordre er kun på otte mio.?

”Vi sagde, vi havde option en på 60 mio. Men den amerikanske regering har så valgt at sige, den hellere vil fortsætte med at vedligeholde et lager på de 20 mio. doser flydende vaccine, indtil vi kan skifte over til den frysetørrede, som vi er ved at udvikle. Vi kan ikke forhindre, at vores kunde ændrer strategi hen ad vejen, men vi er meget glade for, at der er kontinuum i samarbejdet, og at vi nu kan se mange års leverancer ligger foran os.”

Hvad vil du sætte investorer i udsigt med jeres kræftvaccine, Prostvac?

”Jeg kan ikke stille dem noget i udsigt. Lige nu er investorerne meget tilbageholdende over for Prostvac, de sætter dens værdi til nul. Vi har ikke magt over markedet, vi kan kun levere de resultater, vi har planlagt, og det gør vi. Vi har leveret alt, hvad vi har planlagt og alle de mål, vi har sat os. Så kan vi håbe, markedet bliver mindre konservativt i vurderingen af Bavarian Nordic i fremtiden.

Læs også