Aktier: Direktørskifte presser Pandora

De danske aktier åbnede en spids højere torsdag morgen.

Foto: Sisse Dupont

Men den samlede retning er presset af blandt andre smykkeproducenten Pandora, der falder tungt efter nyheden om, at selskabets administrerende direktør, Bjørn Gulden, forlader selskabet den 1. juli.

Derfor falder C20 Cap-indekset med 0,2 pct. til 554,09 efter et kvarters handel.

Rokader på direktionsgangen

Pandora stjæler al rampelys torsdag morgen med nyheden om, at bestyrelsesformand Allan Leighton skal overtage direktørstolen fra Bjørn Gulden, der forlader selskabet for at blive direktør hos tyske Puma til sommer. Nuværende næstformand for Pandoras bestyrelse, Marcello Bottoli, overtager formandstaburetten.

Og løsningen har ikke karakter af midlertidig, fortæller Pandora til Ritzau Finans.

- Allan Leighton er ikke midlertidig. Han har givet et langsigtet løfte som direktør, fortæller Jakob Risom, pressetalsmand for smykkeproducenten.

Afgående direktør gjorde det godt

Bjørn Guldens afgang er dog alligevel ærgerlig, fordi han har leveret et godt stykke arbejde med at vende Pandoras kurs efter den katastrofale nedjustering i august 2011. Det vurderer Søren Løntoft Hansen, Pandora-analytiker hos Sydbank, som dog også hæfter sig ved, at det er kompetente afløsere, der står på spring.

- Bjørn Gulden har været en god mand for Pandora i det år, han har været der, og har videreført den nye strategi flot og hurtigt vendt Pandora-skibet. Men det er rigtig godt for Pandora, at det er nogle folk, der kender selskabet, der afløser på posterne. Allan Leighton kender markedet, han kender selskabet, og han har været med til at lægge strategien for det turnaround, som Pandora er i gang med, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Pandora-aktien er startet 3,7 pct. lavere i 169,50 kr.

Banker i vælten

Bankaktierne er desuden i fokus igen torsdag, efter at der var tunge fald til både Danske Bank og Nordea allerede onsdag. I USA blev der udvist stor nervøsitet omkring sektoren efter et dårligere end ventet regnskab fra landets næststørste bank, Bank of America.

Danske Bank, der har fået løftet sin anbefaling til "neutral" fra tidligere "underperform" hos Nykredit, stiger med 0,1 pct. til 102,30 kr., mens Nordea stiger med 0,4 pct. fra start.

Carlsberg har fået konkurrentnyt fra SABMiller, der er er kommet med regnskab for fjerde kvartal. Bryggerigiganten oplevede en omsætningsvækst på 7 pct. i fjerde kvartal, mens den organiske vækst i ølsalget blev 4 pct. mod ventet 2,5 pct. blandt analytikerne ifølge Bloomberg News.

Alm. Brand Markets vurderer desuden, at Carlsberg kan komme under pres på grund af en tilbagegang på det store russiske ølmarked.

Carlsberg er startet 0,5 pct. lavere i 542,50 kr.

Lundbeck har fået sænket sin anbefaling til "sælg" fra tidligere "hold" af Nordea, der i stedet anbefaler køb af Novo Nordisk. Lundbeck falder med 0,2 pct. til 109,10 kr. torsdag morgen.

Uden for C20-indekset er der rampelys til Auriga, efter at den schweiziske konkurrent Syngenta har leveret regnskab for første kvartal. Ligesom Auriga oplever Syngenta fremgang, og omsætningen i første kvartal landede på 4,57 mia. dollar - ganske som ventet blandt analytikerne ifølge Bloomberg News.

Syngentas plantebeskyttelsesdivision gik pænt frem med et salg på 3,13 mia. dollar mod 2,68 mia. dollar i første kvartal 2012.

Auriga er startet 1,5 pct. lavere i 132,50 kr.

Opjustering - men fald

Jeudan opjusterede sine forventninger til hele 2013 i forbindelse med en foreløbig opgørelse af tal for første kvartal onsdag, men alligevel endte aktien med et mindre fald.

Jeudan venter nu et driftsresultat (EBVAT) på 430 til 470 mio. kr. i 2013 mod tidligere ventet 400 til 440 mio. kr. Jeudan fortsætter dog kursfaldet torsdag med et dyk på 3,4 pct. til 535 kr. Der fragår imidlertid også udbytte på 6 kr. per aktie.

Udbytte fragår der også fra Rockwool og Smallcap Danmark. Rockwool falder med 1,8 pct. til 717 kr., mens Smallcap Danmark-aktien endnu ikke er handlet.

Torsdag byder desuden på en snigpremiere på den danske regnskabssæson med fire mindre kvartalsregnskaber, inden C20-selskaberne Nordea og Novozymes fortæller om første kvartals udvikling i næste uge.

NTR, Mols-Linien, Glunz og Gyldendal leverer således alle kvartalsregnskaber torsdag og vil derfor også komme i fokus.

Læs også