Konfirmander forgyldes i (nogle) banker

Det er ikke ligegyldigt, hvor de kommende konfirmanders penge bliver anbragt.

50.000 konfirmander lokkes med høje renter. KRABBE LARS

Op mod 50.000 unge sagt ja til at lade sig konfirmere om kort tid. Konfirmanderne træder ind i de voksnes rækker - og oplever måske for første gang at have en hulens masse penge mellem hænderne.

Det er penge, som de danske banker gerne vil have fingrene i. Bankerne lokker med favorable konti målrettet mod de konfirmander, som ikke bruger alle deres penge på elektronik, tøj, sko og tasker.

"Der er hård konkurrence om at yde konfirmanderne de bedste tilbud, og det betyder høje renter. Bankerne har en klar interesse i at sikre sig de unge kunder, og det her er et af de instrumenter, de kan skrue på," siger Niels Storm Stenbæk, der er cheføkonom i bankernes interesseorganisation, Finansrådet.

3 råd om konfirmandkonti:
  • De unge er attraktive, fordi mange bliver hængende i den bank eller sparekasse, som de første gang benytter sig af. Det kan de unge drage fordel af ved at tage deres forældre med ned i banken og forhandle om, hvilken rente de kan få.
  • Når den høje rente på et tidspunkt stopper, er det en god idé at undersøge, om der findes banker, der tilbyder en konto med en højere rente, som man kan rykke pengene over på. Den bank med den bedste konfirmandkonto, er ikke nødvendigvis den bedste bank efterfølgende.
  • Når du opretter en konfirmandkonto, skal du være opmærksom på, om der er særlige vilkår, du skal opfylde for at få den høje rente – det kan eksempelvis være køb af bankaktier eller garantbeviser.
Kilde: Tænk, Forbrugerrådet.

"Et fantastisk tilbud"

Mybanker.dk, der sammenligner bankernes renter og gebyrer, har netop udgivet sin årlige sammenligning af bankernes konfirmandkonti. Den afslører, at konfirmanderne kan sikre sig en klækkelig gevinst, hvis de placerer deres penge rigtigt.

Nogle banker tilbyder helt op til 14 pct. i renter, bl.a. Nørresundby Bank, der dog forudsætter, at den unge skal komme fra bankens lokalområde. Andre steder må konfirmanderne nøjes med en rente på 5,3 pct.

Ifølge Elisabeth Arendt, der er partner i mybanker.dk, er de høje renter et udtryk for, at bankerne forventer, at de unge bliver i banken, selv når renten falder. Det ændrer dog ikke på, at de høje renter er et tilbud, som er svært at sige nej til.

"Det er nogle fantastiske rentesatser og et super tilbud til de unge. Jeg kan kun opfordre de unge til at komme af sted til fronten," siger Elisabeth Arendt.

Hun påpeger samtidig, at man ikke nødvendigvis skal fravælge et pengeinstitut med en lavere rente. Den lavere rente kan stadig være fordelagtig, hvis den f.eks. løber i en længere periode.

Styrker sansen for penge

Niels Storm Stenbæk fra Finansrådet mener, at de fordelagtige konfirmandkonti kan være med til at inspirere nogle unge til at spare penge op i stedet for at forbruge det hele med det samme.

"Opmærksomheden omkring disse konti kan bidrage til at styrke unges finansielle forståelse om penge, forbrug og opsparing, samt konsekvenserne af de valg de træffer," understreger han.

Han peger på, at halvdelen af de 18-25-årige har optaget dyre sms-lån, kviklån eller lignende forbrugslån, og at 50.000 unge under 30 år står opført i RKI.

"Det kan følge en hele livet, hvis man træffer de forkerte økonomiske beslutninger tidligt i livet. Derfor er det ekstremt vigtigt, at de unge sætter sig ind i privatøkonomiske problemstillinger," siger Niels Storm Stenbæk.

Eksempel: 20.000 kr. over syv måneder.

Pengeinstitut

Rente

Renter i alt

Saldo i alt

Nørresundby Bank

14%

1.633

21.633

Frøs Herreds Sparekasse

12%

1.400

21.400

Nordjyske Bank

12%

1.400

21.400

Spar Nord

12%

1.400

21.400

Langå Sparekasse

10%

1.167

21.167

Salling Bank

10%

1.167

21.167

Sparekassen Djursland

10%

1.167

21.167

Sparekassen Kronjylland

10%

1.167

21.167

Østjydsk Bank

6%

700

20.700

Hals Sparekasse

5,13%

599

20.599

Kilde: Mybanker.dk A/S

Læs også