Analysehus ser Vestas vippet af pinden

Vestas var ikke verdens største vindmølleproducent sidste år, lyder konklusionen.

Foto: Casper Dalhoff

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) melder sig blandt de analysehuse, der mener, at Vestas blev vippet af pinden som verdens største vindmølleproducent i 2012.

Ifølge BNEF's opgørelser leverede Vestas' store amerikanske konkurrent, General Electric (GE), en knivspids mere kapacitet i løbet af året, og de to havde begge en markedsandel på 11,8 pct.

Tidligere har både BTM Consult og IHS EER kåret GE som 2012's største i 2012, trukket op af det ekstremt stærke amerikanske marked, mens Make Consulting som den eneste af de fire så Vestas som nr. 1.

Opgørelser er forskellige

Der er også store forskelle blandt konsulenthusenes tal for producenternes leverancer og markedsandele, som højst sandsynligt har at gøre med forskellige kriterier for, hvornår møllerne tælles som leveret - eksempelvis om installation er nok, eller om der også kræves nettilslutning.

Eksempelvis mener BNEF, at Vestas installerede omkring 5,7 gigawatt (GW), mens vindmølleselskabet selv i sit årsregnskab noterede leveringer for lidt over 6 GW. Samtidig opgør BNEF det samlede marked i 2012 til 48,4 GW, mens eksempelvis lobbyorganisationen GWEC satte tallet til 44,8 GW - en forskel på 8 pct.

Amerikansk spurt

GE's opstigning til toppen i 2012 skyldtes i høj grad det amerikanske marked, der steg til 13,1 GW fra 6,8 GW året før. Projektudviklere havde travlt med at få møllerne installeret inden nytår, hvor den gunstige PTC-skatteordning stod til at udløbe.

PTC-ordningen er siden blevet forlænget, men USA ventes slet ikke at nå samme niveauer igen i de kommende år, hvorfor de fleste analytikere spår, at GE vil glide tilbage ned ad ranglisten i 2013.

- 2012 var et fantastisk år for vestlige producenter, når det kommer til nyinstallationer, især dem med stor eksponering mod det amerikanske marked. Desværre havde dette boom hovedsagligt rod i kampen mod deadline for den udløbende støtte, og ikke vedvarende vækst. Derfor kommer 2013 til at se meget anderledes ud, siger Justin Wu, vindanalytiker hos BNEF, i en pressemeddelelse.

BNEF bemærker desuden også, at kinesiske Guodian blev den største ejer af vindkapacitet i 2012, da selskabet overhalede Iberdrola og nu har en vindportefølje på 13,7 GW mod Iberdrolas 13,3 GW.

Læs også