Bilvalget står mellem benzin og diesel

Elbilerne gavner miljøet, men de dur endnu ikke i hverdagen, mener danskerne.

Diesel eller benzin. Det er fortsat valget for de danske bilister. Foto: Jesper Stormly Hansen

Elbilerne vil afgjort være en gevinst for miljøet, men de er bare endnu ikke et brugbart alternativ.

Derfor tænker danskerne først og fremmest på benzin eller diesel som drivmiddel, når der skal købes ny bil.

Det er nogle af konklusionerne i en analyse af danskerne bilvaner, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for brancheorganisationen Energi og Olieforum (EOF). 1.500 danskere over 18 år har deltaget i undersøgelsen.

Repræsentativ undersøgelse

Da EOF repræsenterer virksomheder, der udvikler og sælger produkter som benzin, dieselolie, biobrændstoffer, gas samt fyringsolie og træpiller, har brancheforeningen selvfølgelig en interesse i, at egne produkter fremtræder som attraktive.

Danskerne vil gerne den grønne omstilling. Men bilen skal først og fremmest være anvendelig i hverdagen

Jacob Stahl Otte, energipolitisk chef i Energi og Olieforum

"Men undersøgelsen er lavet, så den er repræsentativ for befolkningen. Den skal være troværdig. Wilke har spurgt flere end de 1.500 respondenter, som er taget med i undersøgelsen," forklarer energipolitisk chef i EOF, Jacob Stahl Otte.

Elbilerne er miljøvenlige

Undersøgelsen viser, at 7 af 10 adspurgte synes, at det er en god idé at begrænse bilernes CO2-udslip, og lige så mange mener, at elbilerne vil være bedst egnet til det formål.

Men samtidig har det også for 7 af 10 afgørende betydning, at der er mulighed for at tanke op overalt. Derfor har danskerne stadig fokus på  benzin- og dieselbiler, når det skal vælges ny bil.

Blandt de adspurgte, der har købt bil inden for de seneste tre år, gik overvejelserne først og fremmest i retning af en benzinbil efterfulgt af en dieselbil. Kun 2 pct. har svaret ja til, at de havde en elbil i tankerne.

Noget bedre ser det dog ud hos dem, der overvejer at skifte bil inden for de kommende tre år. Benzin- og dieselbilerne fylder stadig mest i overvejelser med henholdsvis 64 og 48 pct. Men samtidig svarer 16 og 23 pct. at de vil overveje en elbil eller en hybridbil.

Danskerne vil gerne være mere grønne

"Resultaterne er ikke overraskende for os, for vi ved godt, at man skal tage forbrugerne og deres behov alvorligt."

"Samtidig viser resultaterne jo også, at danskerne gerne vil den grønne omstilling. Men det er også afgørende, at bilerne er driftsøkonomiske og har en rækkevidde, der er brugbar i hverdagen. Og lige nu ser det ikke ud til, at alternativerne til benzin- og dieselbilerne opfylder de grundlæggende behov," siger Jacob Stahl Otte.

Han understreger, at brancheforeningen vil gøre sit for at nå målet om mindre CO2-udslip.

Men samtidig langer han lidt ud efter de politikere, der har haft meget fokus på elbilerne.

"Man skal passe på med at udpege en vinder på forhånd. Det er helt nødvendigt, at den rette teknologi er til stede. Der er udfordringer for alle nye teknologier, men de skal vinde frem," mener Jacob Stahl Otte.

Ingen grund til dårlig samvittighed

Samtidig giver han udtryk for, at bilkøberne ikke skal have dårlig samvittighed over at købe en ny benzin- eller dieselbil.

"Man gavner også miljøet, hvis man køber en bil, der kan køre 20 km per liter i stedet for de 15 kilometer for den gamle bil," tilføjer Jacob Stahl Otte.

Undersøgelsen viser i øvrigt også, at danskerne gerne vil køre i mere miljøvenlige og bæredygtige bilen. Det må bare ikke koste mere.

Læs også