Aktier: Endnu en dag i rødt for femte dag i træk

De danske aktier sluttede lavere torsdag. Dermed er det "fem på stribe" med fald. For seks dage siden lukkede det ledende danske aktieindeks i knap 579, mens det torsdag lukkede 554,42 efter et fald på 0,3 pct.

Pynten og glansen gik af Pandora, der sluttede som mat agterlanterne i C20-indekset. En uventet direktørafgang var ikke lige markedets kop te. GN derimod lyste i toppen efter Morgan Stanley-ros sammen med Lundbeck.

C20 Cap-indekset åbnede lavere, men rettede sig i formiddagens løb, men i løbet af eftermiddagen i takt med dårlige nøgletal i USA og en negativ åbning på Wall Street, der ved dansk lukketid lå med fald på 0,3-0,4 pct., blev slutresultatet negativt i København som i det øvrige Europa generelt.

Pandora løb torsdag med opmærksomheden, og det var af den negative slags. Torsdag morgen, inden handlerne havde fået gnedet søven ud af øjnene, kom nyheden om, at bestyrelsesformand Allan Leighton skal overtage direktørstolen fra Bjørn Gulden, der forlader selskabet for at blive direktør hos tyske Puma til sommer efter blot et års tid i førersædet hos smykkeproducenten. Den nuværende næstformand for Pandoras bestyrelse, Marcello Bottoli, overtager formandstaburetten. Løsningen har ikke karakter af midlertidig, oplyser Pandora til Ritzau Finans.

Bjørn Guldens afgang er dog alligevel ærgerlig, fordi han har leveret et godt stykke arbejde med at vende Pandoras kurs efter den katastrofale nedjustering i august 2011. Det vurderede Søren Løntoft Hansen, Sydbanks Pandora-analytiker, som dog også hæftede sig ved, at det er kompetente afløsere, der kommer ind på pladserne i ledelse og bestyrelse.

Pandora lukkede 4,8 pct. lavere i 167,60 kr.

Lundbeck fik sænket sin anbefaling til "sælg" fra tidligere "hold" af Nordea, der i stedet anbefaler køb af Novo Nordisk. Lundbeck-aktien blæste på det og lukkede i toppen af indekset efter en stigning på 2,7 pct. til 112,30 kr.

GN Store Nord lukkede næsthøjest med en stigning på 1,4 pct. til 109,30 kr. Det var reaktionen, efter at Morgan Stanley ifølge Bloomberg News roste den danske koncern og spåede GN som en relativ vinder i forhold til konkurrenterne Sonova og William Demant. WDH faldt 0,6 pct. til 449,60 kr.

Morgan Stanley har et godt øje til GN Resounds nye Verso-produktserie og ser 2013 som et spændende år, skrev Bloomberg News. Resound venter en salgsvækst på 4-6 pct. i år, men det er konservativ sat, mener analytikeren. Han ser en salgsvækst på mindst 6,7 pct.

Novo Nordisks storsælgende diabetesmiddel Victoza kommer til at indgå i en bred tysk undersøgelse af pris og fordele ved anvendelse allerede markedsførte medicinalprodukter. Undersøgelsen kan munde ud i prissænkninger, rapporterede Bloomberg News lige før lukketid, og det sendte Novo-aktien fra en lille stigning til et lille fald. Novo Nordiks lukkede 0,1 pct. lavere i 949 kr.

I den "kuriøse" ende af markedet kom der regnskab fra Glunz og Jensen. Aktien lukkede med et fald på 21 pct. i 55 kr.

Glunz & Jensen, der laver grafisk udstyr, er ramt af lavkonjunkturen og nedjusterede forventningerne til hele 2012/13 efter en svag udvikling i tredje kvartal. Selskabet har endvidere fyret ca. 40 af 240 medarbejdere. Det er ikke det stof kursstigninger er gjort af på den korte bane.

Brøndby nærmere sig slutningen af tegningsperioden og tegningsretterne har kurs mod en værdi på ingenting. Ved lukketid kun retten til at tegne en Brøndby-aktie til 2 kr. købes for 4 øre - 1 øre mindre end onsdag, mens de "gamle" aktier lukkede med en stigning på 4,2 pct. en blank "femmer".

Læs også