Analytiker: Er 2,5 pct. boliglånet på vej?

Kursen på 3 pct. boliglånet nærmer sig kurs 100 med en aktuel kurs omkring 99.

Skal de danske boligejere og -købere til at forholde sig til et nyt lån? arkivfoto: Thomas Fredberg

Skal de danske boligejere snart til at overveje et 2,5 pct. fast forrentet boliglån?

Spørgsmålet kommer fra Martin Lundholm, der er chefanalytiker i Spar Nord Bank, og han besvarer det selv med, at det lige nu næppe er sandsynligt.

"Men renteniveauerne er i forvejen så ekstreme, at man aldrig skal sige aldrig. Kursen på det toneangivende 3 pct. boliglån har de seneste uger nærmet sig kurs 100, og spørgsmålet er så, om det kan udløse et 2,5 pct. lån," siger Martin Lundholm.

Renten er faldet

Han peger på, at skuffelse over den økonomiske vækst kombineret med en aftagende frygt for inflation har fået renten på de danske realkreditlån til at dykke.

Lige nu er det den lange rente, der falder. Det har fået de fastforrentede boliglån til at stige i kurs. Aktuelt ligger kursen for 3 pct. boliglånet omkring 99. Hvis kursen stiger til 100, kan et 2,5 pct. lån for første gang blive en realitet.

"De seneste år har vi set den ene renterekord efter den anden. Så jeg vil ikke udelukke, at de danske boligejere kan blive præsenteret for et boliglån på 2,5 pct.," siger Martin Lundholm.

Der skal markante ændringer til

Men samtidig slår han fast, at der skal markante ændringer til, for at 2,5 pct. lånet kan blive til virkelighed.

Han vurderer, at et 2,5 pct. lån i dag vil blive handlet til en kurs på 93,5-94. Tommelfingerreglen er, at kursen skal over 95 for ikke at få for stort et kurstab.

"Det svarer til, at renten på de danske realkreditobligationer skal falde cirka 0,2 procentpoint fra det nuværende niveau," tilføjer Martin Lundholm.

"Samtidig skal vi se den 10-årige tyske rente komme ned på 1,0 pct., og renterne skal holde sig nede i længere tid. Så lige nu forventer jeg ikke, at det vil ske. Men omvendt har vi, når det gælder renterne, set så meget andet, som vi heller ikke havde forestillet os," forklarer Martin Lundholm.

Inflationsfrygt afgørende

Han påpeger, at de seneste rentefald har været drevet frem af en aftagende frygt for inflation. Når investorernes forventninger til inflationen falder, så falder også kravet til renteafkastet.

"Men et generelt rentefald er ikke i sig selv nok til at sikre danske boligejere et attraktivt boliglån på 2,5 pct. Det kræver nemlig, at de danske realkreditobligationer følger med renten ned, og det er ikke givet på forhånd," siger Martin Lundholm.

Måske konverteringsbølge

Skulle det alligevel ske, at 2,5 pct. boliglånet åbnes for de danske boligejere, vil det ifølge chefanalytikeren kunne udløse en historisk konverteringsbølge.

"Der kan blive tale om den største bølge nogensinde – blandt andet fordi alle boligejerne med rentetilpasningslån vil stå over for et hidtil uset stærkt argument for at skifte til fastforrentede lån," forklarer Martin Lundholm. Et 2,5 pct. lån vil i første omgang kun blive en mulighed med afdrag.

Men boligejerne bør afholde sig fra at spekulere i, om det nye lån bliver en realitet.

"Vi har allerede et exceptionelt lavt renteniveau, så hvis boligejere overvejet et fastforrentet lån, vil jeg stadig anbefale, at de slår til nu," tilføjer han.

BRANCHENYT
Læs også