Grænsefidusen smuldrer så småt

Pengene er begyndt at række længere i Danmark.

Grænsehandlende ved Fleggaard i Harrislee.  Foto: Jens Dresling Den lave danske inflation skyldes en kombination af faldende oliepriser, lave lønstigninger og afgiftslettelser. Foto: Mads Nissen

"For det første betyder den lave inflation, at vores penge rækker længere. Det kan være med til at løfte det private forbrug og dermed skubbe til væksten i dansk økonomi."

Jacob Graven, Sydbank.

Inflationen i Danmark er den 5. laveste i EU. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I marts var inflationen 0,7 pct. i Danmark, mens den var 1,9 pct. i EU.

Det seneste år har danskerne oplevet væsentligt mindre prisstigninger end i de fleste andre EU-lande.

Bl.a. har Tyskland det seneste år oplevet prisstigninger på 1,8 pct., og hvis den tendens fortsætter, kan det få en vis betydning for de danskere, som kører over grænsen for at gøre deres indkøb i Tyskland.

Prisforskellen udlignes

"Tallene har betydning for grænsehandlen, da Danmark har en væsentligt lavere inflation end Tyskland. Det betyder, at noget af prisforskellen mellem danske og tyske varer stille og roligt udlignes," siger Ulrikke Ekelund, der er cheføkonom i BRFkredit.

Overordnet set er de nye inflationstal godt nyt for dansk økonomi, mener hun.

"En enkelt eller to måneder med lavere inflation gør ikke en mærkbar forskel, men fortsætter tendensen, forbedrer det danske virksomheders konkurrenceevne, og det holder samtidig hånden under forbruget."

Løfter eksporten

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, er enig.

"For det første betyder den lave inflation, at vores penge rækker længere. Det kan være med til at løfte det private forbrug og dermed skubbe til væksten i dansk økonomi.

For det andet bliver danske varer og tjenester billigere i forhold til varer og tjenester fra andre lande. Dermed genvinder danske virksomheder noget af den konkurrenceevne, der er blevet tabt gennem en årrække. Det kan være med til at løfte dansk eksport," siger Jacob Graven.

Den høje inflation i EU skyldes prisstigninger på især energi, forsikringer og fødevarer, mens den lave danske inflation skyldes en kombination af faldende oliepriser, lave lønstigninger og afgiftslettelser.

Lad det ikke blive en vane

Jacob Graven peger på, at lav inflation som udgangspunkt er positivt. Men det kan sagtens blive "for meget af det gode."

"Hvis priserne falder gennem en længere periode, vil forbrugere og virksomheder begynde at forvente, at det fortsætter. Det vil være det rene gift for økonomien, da en sådan deflationsspiral vil få forbrugere og virksomheder til at udskyde forbrug og investeringer i forventning om, at det bliver billigere i fremtiden. På den måde bliver den økonomiske vækst kvalt."

Der er dog ingen overhængende fare for deflation i den danske økonomi lige foreløbigt.

"Her og nu skal vi derfor være glade for, at den lavere inflation giver et tiltrængt løft til dansk økonomi," lyder det fra Jacob Graven.

BRANCHENYT
Læs også