Skat vil snuse rundt i prutte-mekka

Kræmmere har svært ved at få deres salg registreret korrekt, lyder det fra Skat.

Bellahøj Kræmmermarked vil være blandt de første af markederne, der får besøg af Skat. Arkivfoto: Niels Hougaard

De kommer ikke for at krejle om momsen eller dagens omsætning.

Tværtimod er formålet at kontrollere, at alt går rigtigt for sig.

Skat tager på marked

Foråret er på vej. Kræmmermarkederne dukker op, og det gør Skat også.

Skat fortæller selv, at man har tænkt sig at dukke uanmeldt op på en række af de danske kræmmermarkeder for at kontrollere, om salget fra standpladserne registreres korrekt. Det er nemlig, ifølge Skat, ikke altid tilfældet.

Få overblik over årets kræmmermarkeder på Markedskalenderen.dk.

Salget skal registreres

"Det er Skats erfaring, at kræmmere har svært ved at få registreret deres salg korrekt, og det vil vi gerne hjælpe dem med at få styr på," som funktionsleder i Skat Gitte Kaae-Bjarne udtrykker det.

I dag er hun på Bellahøj Kræmmermarked, og Hjallerup Marked bliver blandt de næste, som får besøg af Skat.

"Vi besøger nogle store markeder tidligt på året, fordi vi håber at komme i dialog med så mange kræmmere som muligt. Vi har desuden en god dialog med flere markedsarrangører, som ser positivt på vores indsats," tilføjer Gitte Kaae-Bjarke.

På Bellahøj Kræmmermarked vil Skat i første omgang fortæller kræmmerne om reglerne og uddele informationsmateriale. Derefter vil kræmmerne få en frist til at få ordnet de forhold, der måske ikke er i orden. Senere vil Skat så på andre kræmmermarkeder kontrollere, at forholdene er bragt i orden.

Der skal bruges kasseapparat

Hun oplyser, at kræmmere tidligere har været undtaget fra at bruge et kasseapparat på kræmmermarkeder. Men sådan er det ikke længere. Der er nemlig strøm på de fleste markedspladser, så derfor mener Skat, at kræmmerne sagtens kan bruge et kasseapparat.

Men der er fortsat mange kræmmere, som ikke benytter et kasseapparat, og det er for Skat at se et forsøg på at køre en del af omsætningen "udenom".

"Der kan være detaljer, som skyldes uvidenhed, men kræmmerne ved jo godt, at tingene skal være i orden," siger Gitte Kaae-Bjarke.

Efterfølgende kontrol

"Formålet med kampagnen er, at kræmmerne skal have styr på registreringen af deres salg. Vi vejleder, så kræmmerne kan undgå bøder, når vi senere på året følger op med kontrol," siger Gitte Kaae-Bjarke.

Hun understreger, at reglerne for registrering af salg gælder for professionelle kræmmere. Salg af privat indbo er hverken skatte- eller momspligtig, og derfor er der heller ikke noget krav om registrering af salget.

BRANCHENYT
Læs også