Lærerformand: Det er fuldstændig grotesk

Det er dødhårdt for os, og den danske model har slet ikke virket, siger formanden for Frie Skolers Lærerforening.

"Det er fuldstændig tåbeligt af staten at lockoute os," siger Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening.  Foto: Ditte Holm Lysgaard

Uffe Rostrup er formand for 7.600 lærere, som er lockoutet af staten. Og mens lockouten er ved at gå ind i sin fjerde uge, så er formanden for Frie Skolers Lærerforening ikke i tvivl om sin holdning.

Frie Skolers Lærerforening
FLS blev til i 2006 efter en fusion mellem Efterskolernes Lærerforening og Frie Grundskolers Lærerforening. Det er en fagforening for lærere, børnehaveklasseledere og ledere på frie grundskoler og efterskoler. Foreningen har knap 10.000 medlemmer. 7.600 er berørte af lockouten. Kilde: FSL

"Jeg synes, det er fuldstændig tåbeligt af staten at lockoute os. Man kan blive helt desperat over at høre Helle Thorning-Schmidt  gå på talerstolen og sige, at nu skal den danske model virke. For det har den bare overhovedet ikke gjort," siger Uffe Rostrup og understreger:

"Det er det mest groteske, jeg har været ude for."

Eksamener og skoler i fare

Det var Uffe Rostrups første overenskomstforhandlinger som formand. Og da han sad i Forligsinstitutionen, havde han indtryk af, at han havde fået turpas til alle forlystelserne. Han prøvede det hele. Undtagen at forhandle, siger han.

Det er dødhårdt for medlemmerne. Og det er skidesynd for ungerne, som tages som gidsler

Uffe Rostrup

"Det er en mærkelig oplevelse. Jeg kender end ikke til private arbejdspladser, hvor der ikke er regler for vagterne osv.. Det er fuldstændig grotesk, at staten ikke vil have regler for det," siger Uffe Rostrup.

Lige nu tror han, at konflikten bliver meget lang. Og han frygter, at det kommer til at gå ud over afgangselevernes eksamener, hvor de skriftlige prøver efter planen skulle afvikles i begyndelsen af maj. Desuden frygter han, at statens lockout af lærerne, får nogle skoler til at gå konkurs.

Dødhårdt

"Det er dybt frustrerende for os, som gerne vil undervise. Og det er skidesynd for ungerne, som tages som gidsler i denne konflikt.," siger Uffe Rostrup og fortsætter:

"Det er dødhårdt for medlemmerne. Det er hverken økonomisk eller følelsesmæssigt sjovt at være lockoutet. De eneste, der tjener på det, er staten."

Modsat lærerne fra Danmarks Lærerforening, der kan modtage konfliktstøtte som et lån, der skal tilbagebetales, får de frie skolers lærere  udbetalt 1.200 kr. om dagen.

Pengene skal de betale skat af, men det har ikke været meningen, at de skulle tilbagebetales.

Har lånt penge

Frie Skolers Lærerforening har lånt penge fra Danmarks Lærerforening for fortsat at kunne betale medlemmerne 1.200 kr., fem dage om ugen.

"Vi kan holde til at være lockoutet i den tid, det tager. Det har vi besluttet os for," siger Uffe Rostrup.

"Men nu hvor vi låner pengene, må vi tænke over, hvordan vi bruger dem bedst. Derfor er vi inde i overvejelser om, hvordan vi kan få pengene til at række længere."

Desuden har Frie Skolers Lærerforening modtaget en gave fra gymnasierne, som bruges på aktioner.

Frie Skolers Lærerforening har store kredse, og derfor har fagforeningen betalt medlemmerne kørepenge, når de har skullet til aktion i den anden ende af kredsen.

"Vi kommer måske til at ændre lidt på, hvordan vi aktionerer. Vi kan heller ikke blive ved med at stå og være glade lærere, som bare gerne vil have lov til at undervise," siger Uffe Rostrup.

Læs også