Coop Bank har store ambitioner

Sæt penge ind ved kassedamen, få kassekredit over telefonen - og lån til bolig med tiden.

En liter mælk, ti stk. frugt og en opsparingskonto ved kasse 1. Lasse Bolander, bestyrelsesformand i Coop, fik for et års tid siden lyst til at drive bank.  Foto: Mik Eskestad

Den nye Coop Bank håber, at danskerne for alvor er ved at gøre op med tanken om, at alle bankforretningerne skal være samlet i én bank.

For Coop Bank vil nemlig kun tilbyde simple produkter i begyndelsen, forklarer Lasse Bolander, bestyrelsesformand i Coop, til Jyllands-Posten.

Det er ikke planen at lave egentlige bankafdelinger. Men det skal være muligt at sætte penge ind, hæve penge og betale girokort ved kassedamen i dagligvareforretningen. Koncernen kigger på, om det med tiden vil give mening at oprette "bankbutikker" sammen med de postbutikker, forretningerne allerede har.

Lån over telefonen

Hvis man skal have et forbrugslån eller kassekredit i Coop Bank, skal det klares over nettet eller telefonen, hvor man kan kommunikere med uddannede rådgivere.

Det bliver ikke muligt at optage f.eks. boliglån i Coop Bank. I den svenske detailkæde ICA, der har drevet bank i ca. 10 år, kan man i dag tegne forsikring, optage bolig- og billån samt investere i fonde.

"Når det er blevet en succes, vi har fået fod på det, og vi kan se, om kunderne er blevet glade for det, så kan vi kigge på at udvide," siger Lasse Bolander.

"Vi drømmer om, at Coop Bank bliver en succes, og vi kan udvide med tiden. Men det er ikke der, vi skal begynde."

Attraktive renter

Coop Banks forretningsplan har vist, at den nye bank forestiller sig en indlånsrente på 1,5 pct. Men Lasse Bolander forklarer, at rentesatserne ikke er endelige, og de afhænger af, hvornår banken får licens og bliver en realitet.

"Men vi vil gerne lave en bank med attraktive renter, få gebyrer og høje renter på indlån og lave renter på udlån," siger Lasse Bolander.

John Norden, partner i mybanker.dk, har tidligere konkluderet, at en indlånsrente på 1,5 pct. i givet fald ville være det bedste tilbud blandt alle bankerne i Danmark. Hvordan den høje indlånsrente kan realiseres, når Coop Bank ikke låner penge ud til f.eks. boliger, kan forklares ved, at Coop sparer penge andre steder.

"Vi har lave omkostninger, fordi vi allerede har de fysiske butikker. Desuden har vi en meget stor markedsføringsmaskine. Vi har 1,3 mio. medlemmer, og 5 mio. handler hos os hver uge. Alt i alt gør det, at vi godt kan tjene penge, selvom vi ikke tilbyder alle bankprodukter," siger Lasse Bolander.

Medlemmerne får fordelene

Coop Bank er tænkt som en bank for Coop-medlemmerne. De attraktive vilkår som en god indlåndsrente, kassekredit og kreditkort kan man få, hvis man er medlem. Er man ikke medlem kan man få en lønkonto i Coop Bank. Det koster et engangsbeløb på 200 kroner at blive medlem af Coop.

Succeskriteriet er, at der med tiden er 20 pct. af medlemmerne, der bliver kunder i banken. Det vil med det nuværende medlemstal svare til 260.000 kunder. Lasse Bolander håber dog, at det nye banktiltag kan tiltrække flere medlemmer.

Coop har især ladet sig inspirere af England, Sverige og Finland, hvor detailkæder har åbnet bankforretning. Og her kan man se, at 20 pct. af medlemmerne bliver bankkunder. Og disse lande har med tiden udvidet forretningen, hvilket Coop også håber på.

Opgør med traditionelt forhold til banken

"Vi satser i første omgang på hverdagsøkonomi. Vi har lavet en del analyser blandt vores medlemmer, og halvdelen af dem er åbne overfor at skifte bank. I Danmark har man traditionelt kun haft én bank. Men danskerne er ved at finde ud af, at det ikke er en fordel at være loyal over for én bank," siger Lasse Bolander, som svar på,  om det er realistisk, at danskerne flytter en del af deres bankforrentninger til dagligvarekoncernen.

"Vi håber på at få medvind, fordi loyaliteten over for bankerne er i opbrud. Der kommer nye gebyrer, og det bliver sværere at optage lån. Derfor begynder danskerne at kigge på banken, som alle andre slags forretninger."

Det vides ikke, hvornår Finanstilsynet er klar med en banklicens til Coop Bank.

Vil du benytte Coop Bank? Hvorfor eller hvorfor ikke?

 

Læs også