Friværdi styrtdykket på seks år

Pengene er fosset ud af parcelhusene i Nordsjælland, siden de gyldne dage i midten af 00'erne.

Foto: Gregers Tycho

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

I Halsnæs og Gribskov Kommuner er boligejernes gennemsnitlige friværdi styrtdykket med 79-80 procent siden 2006. I kroner og ører har boligejerne i Hørsholm Kommune oplevet det største sug i boligøkonomien med en gennemsnitlige nedgang i friværdien på hele 2,2 millioner kroner.

Det viser en opgørelse, som Realkredit Danmark har lavet.

- Friværdiernes fald i de nordsjællandske kommuner er en konsekvens af, at huspriserne stadig falder svagt. Samtidig tager boligejerne fortsat lån i boligerne, siger Lasse Nygaard Nielsen, boligchef i Realkredit Danmark i Hillerød.

Boligejere kan også føle sig fattige

De markante fald i friværdierne er de fleste steder i Nordsjælland over 70 procent fra i perioden 2006-2012, og det smitter af på privatforbruget.

- I dag er privatforbruget næsten fire procent lavere end i slutningen af 2007. Der er ingen tvivl om, at de store fald i friværdierne smitter af på boligejernes lyst til at bruge penge. Boligejerne har følt sig fattigere, og derfor holder de igen med at tage tegnebogen op ad lommen, forklarer Lasse Nygaard Nielsen.

Mange boligejere gør en ekstra indsats for at nedbringe gælden på enten huslånet eller andre lån.

- Vi ser, at flere og flere udnytter de lave renter til at få betalt af på huslånet og mange afvikler også dyr gæld. Lige meget hvilken låntype du i øjeblikket vælger som boligejer, er renterne så lave, at det er muligt at frigøre penge til at bruge til hurtigere at få andre lån ud af verden, siger Lasse Nygaard Nielsen.

De gennemsnitligt højeste friværdier i de nordsjællandske kommuner findes i Rudersdal, Hørsholm og Furesø, skriver Frederiksborg Amts Avis.

BRANCHENYT
Læs også