Fremover giver Skattefar en enkelt

Hvad betyder nye afgifter på øl og vand for familiens økonomi?

Afgiften på en kasse øl falder fra juli med omkring 5 kr. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Det er ingen prisrevolution, der venter de danske forbrugere, når afgiftsændringerne fra den netop vedtagne vækstpakke slår igennem på priserne for øl og sodavand den 1. juli.

I et forsøg på at lægge en dæmper på den voksende grænsehandel har regeringen med støtte fra Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance besluttet henholdsvis at sænke afgiften på øl med 15 pct. og at fjerne afgiften på sodavand i 2014.

5 kr. sparet

Det betyder, at en kasse med 30 øl bliver omtrent 5 kr. billigere, mens en kasse sodavand bliver omkring 15 kr. billigere, når afgiften er helt fjernet i 2014. I den resterende del af det indeværende år vil afgiften på sodavand blive halveret, hvilket svarer til en potentiel prissænkelse på omkring 7,50 kr., hvis afgiftssænkelsen slår fuldt igennem på prisen.

Afgifter
  • Sodavandsafgiften bliver halveret fra 1. juli i år, og næste år vil den blev skrottet helt.
  • Ølafgiften bliver sænket med 15 pct. fra 1. juli.
  • Der betales i dag 65,91 kr. pr. liter ren alkohol i afgift på øl.
  • Afgiften på sodavand svarer i dag til 1,64 kr. pr. liter. Den halveres til 0,82 kr. pr. liter i år og til 0 kr. i 2014.

"Grænsehandlen har over de seneste år været konstant stigende og spredt sig til nye vareområder. Driveren for det har været øl og vand. Der er blevet solgt lige så meget øl og vand ved grænsen, som vi gør i vores 1.200 butikker. Vi tror, at de nye afgifter vil kunne stoppe den udvikling, og at vi kommer til at tage noget af salget tilbage," siger informationsdirektør i Coop Danmark Jens Juul Nielsen.

Med de nye afgifter vil en kasse tilbudsøl af eksempelvis mærket Carlsberg eller Tuborg typisk falde fra 100 kr. til 95 kr., hvilket omtrent svarer til, at staten "giver" halvanden øl hver gang, du køber en kasse, sammenlignet med i dag.

Tilsvarende vil en kasse mærkevaresodavand, der aktuelt kan købes på tilbud til 69,95 kr. i et stort dansk supermarked, falde til omkring 55 kr.

Vil se en effekt

Dermed er der altså tale om forholdsvis beskedne prisfald, men alligevel er man positiv i dansk detailhandel - også selvom blandt andet grænsehandelsbutikken Fleggaard har meldt sig klar til priskrig og bebudet prissænkninger på øl og sodavand, der efter alt at dømme fortsat vil være væsentligt billigere end i Danmark.

"Vi har tidligere set at små afgiftsstigninger i Danmark har øget grænsehandlen, og derfor tror vi også, at vi vil se en effekt, når det går den anden vej," siger Jens Juul Nielsen.

Handlen stopper ikke

Interesseorganisationen Dansk Erhverv havde sammen med bryggeriernes interesseorganisation, Bryggeriforeningen, slået på tromme for en halvering af afgiften på ikke mindst øl. Det ville i de to organisationers optik have givet en chokeffekt i forhold til grænsehandlen som følge af et potentielt prisfald på 20 kr. på en kasse øl. Men sådan gik det altså ikke.

"Det er ikke sådan, at handlen stopper på grund af det, og vi ser også gerne mere harmonisering af afgifterne. Men det er et skridt i den rigtige retning. Det handler ikke bare om den kronebesparelse, man kan opnå, men også om de psykologiske priser, som vi kan komme ned på, der kan gøre, at danskerne køber lidt mere herhjemme og lidt mindre ved grænsen," siger Jens Juul Nielsen.

Børnefamilien sparer 600 kr.

Ifølge beregninger fra Danske Bank vil afgiftsændringerne betyde, at en gennemsnitlig børnefamilie kommer til at spare ca. 600 kr. i 2014. Det gælder dog kun børnefamilier, hvor der drikkes mest sodavand, mens en familie med to pensionister sparer omkring 250 kr.

"Det er ikke et beløb, der vil ændre afgørende ved forbrugernes syn på verden. Effekten er selvfølgelig marginalt positiv for forbruget, men et ordentligt forbrugsopsving kommer nok først, når situationen i europæisk økonomi generelt er vendt til det bedre," vurderer privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Da afgifterne først sænkes den 1. juli, og da sodavand i første omgang kun bliver halveret indtil 2014, lyder besparelsen i 2013 kun på knap 200 kr. for børnefamilien og under 100 kr. for pensionistparret.

BRANCHENYT
Læs også