Påholdende vestjyder holder farten

Ringkjøbing Landbobank har fået en god start på året trods svære økonomiske tider i Europa.

Arkivfoto: Ole Lind

Det går fortsat ganske godt for Ringkjøbing Landbobank.

Af regnskabet for første kvartal fremgår det, at banken i årets første tre måneder leverede et resultat før skat på 123 mio. kr. Det giver en egenkapitalforretning på 19 pct, og dermed markerer den veldrevne bank sig fortsat blandt de bedste af sin slags i landet.

Basisresultatet steg fra 116 mio. kr. i første kvartal 2012 til 118 mio. kr. i samme periode i 2013.

Tilfredsstillende

Det anses af bankens ledelse for tilfredsstillende, når man tager den aktuelle økonomiske situation i samfundet i betragtning. Samtidig får det ledelsen til at fastholde forventningerne til basisresultat i 2013, der ventes at lande på 350-425 mio. kr.

Der er ikke de store ændringer at spore i indtjeningen. Basisindtjeningen landede således på 202 mio. kr. for første kvartal i år, hvilket er 2 mio. kr. mindre end i fjor. Det bliver dog opvejet af en lille nedgang i nedskrivningerne på 3 mio. kr. Hvor man i 2012 nedskrev 24 mio. kr. på udlån i første kvartal, så faldt det tal i år til 21 mio. kr.

Desuden har banken i mindre grad succes på finansmarkederne. Beholdningsresultatet er således faldet fra 27 mio. kr. til 6 mio. kr. i årets første tre måneder.

Kampen mod udlånskurven

Mere interessant er det formentlig, at banken fortsat ikke har succes med at løfte den samlede udlånsmængde. Siden første kvartal i 2012 er den således faldet fra 12.640 mio. kr. til aktuelt 12.433 mio. kr. Det er sket på trods af, at banken har kørt flere store kampagner for at knække udlånskurven.

Bankdirektør John Fisker kaldte tidligere i år udviklingen i udlånene for "det værste hår i suppen", og han ærgrede sig over, at virksomheder og private i for stort et omfang høvlede af på deres gæld. Til gengæld kan han glæde sig over, at der er kommet flere kunder i butikken.

"Vi har rigtig mange aktiviteter i gang, og jeg er lidt optimistisk for det kommende år. Jeg tror på, at vi kan vende udviklingen, og der er kun én medicin, og det er at vinde markedsandele, for jeg tror ikke på, at den samlede banklagkage kommer til at vokse næste år," sagde John Fisker i januar til Jyllands-Posten.

En solid bank

Banken har til gengæld fortsat stor succes med at holde omkostningerne nede. Med en omkostningsprocent på 30,9 er banken - i egen optik - landets billigste at drive, hvilket kan være af ganske stor betydning i en tid med økonomisk krise. De samlede omkostninger udgjorde i første kvartal 63 mio. kr. mod 64 mio. kr. sidste år. Banken har blandt andet sparet på lønudgifterne, der er faldet med omtrent 2,5 mio. kr.

Det er samtidig en ganske solid bank med en solvensprocent på 20,6 - svarende til en dækning på 237 pct.

Egenkapitalen lyder aktuelt på 2.695 mio. kr. mod 2.519 mio. kr. efter første kvartal 2012.

BRANCHENYT
Læs også