Boligejere skrotter yndlingslånet

Nye tal tyder på, at boligejerne har forstået budskabet.

Danske boligejere springer i stigende grad fra de afdragsfrie lån. Foto: Casper Dalhoff Danske boligejere springer i stigende grad fra de afdragsfrie lån.

For første gang nogensinde har den danske realkreditbranche oplevet en decideret nedgang i mængden af afdragsfrie boliglån.

Ifølge Realkreditrådet og Realkreditforeningens opgørelse over udlånet for første kvartal i år blev der registreret afdragsfrie lån til ejerboliger og fritidshuse for sammenlagt 810,4 mia. kr. Det er et fald - omend ganske beskedent - på 0,8 mia. kr. fra 811,2 mia. kr. i fjerde kvartal 2012.

Dermed sender boligejerne et signal om, at den udskældte låntype ikke længere nyder den popularitet i det danske boliglandskab, som var tilfældet tidligere.

"Der er meget bevågenhed på de afdragsfrie lån, og nu ser vi for første gang et direkte fald i denne lånetype. Ti år efter indførelsen af de afdragsfrie lån, tyder meget på, at efterspørgslen efter afdragsfrie lån har nået et mætningspunkt," siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

En ny tendens?

Samme konklusion kan man spore i Realkredit Danmark.

"Hvis dagens tal viser en ny tendens, må man sige, at det er lykkes at vende udbredelsen af de afdragsfrie lån," forklarer seniorøkonom i Realkredit Danmark Liselotte Ravn Rærentzen.

Det lave nettoudlån i første kvartal 2013 er ingen god nyhed for hverken boligmarkedet eller dansk økonomi som helhed.

Boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann

Hun peger på, at der er flere omstændigheder, der kan have påvirket boligejerne til at vælge lån med afdrag.

Flere bekymringer

Flere realkreditinstitutter har det seneste år gjort det dyrere at parkere lån i en afdragsfri bås. Samtidig kan den seneste tids kritik fra blandt andet nationalbankdirektør Lars Rohde og bekymringer for økonomien, når perioden med afdragsfrihed udløber, have spillet ind.

"Der har den seneste tid været snakket en del om, hvordan boligejere, der har et lån, hvor afdragsfriheden udløber inden for den kommende tid, skal behandles, og desuden har de lave renter gjort det meget attraktivt at afdrage på sit lån i og med, at selve afdragsdelen er høj, når renten er lav," lyder det fra Liselotte Ravn Bærentzen.

Flekslånere sagde stop

Når faldet i mængden af afdragsfrie lån er indtruffet i første kvartal hænger det sammen med den store refinansieringsrunde i december i, da boligejere med rentetilpasningslån i højere grad valgte lån med afdrag.

De populære rentetilpasningslån med afdragsfrihed er således faldet med 2,8 mia. kr., mens de tilsvarende fastforrentede lån er steget med 2 mia. kr.

"Kritikken af de afdragsfrie lån har blandt andet gået på, at hvis man som boligejer ikke afdrager sin gæld, beskytter man ikke sin friværdi og kan ved boligprisfald risikere, at realkreditlånet udgør en højere belåning en 80 pct. Selvom andelen af afdragsfrie lån er faldet, er det dog stadig over halvdelen af alle realkreditlån, der er med afdragsfrihed, det eksakte tal er 56,2 pct., hvilket betyder, at det samlede fald kun har været på 0,1 procentpoint," forklarer Liselotte Ravn Bærentzen.

Lav lånelyst

Udlånsstatistikken viser i øvrigt, at boligejernes lyst til at gældsætte sig er i bund. I første kvartal  steg realkreditinstitutternes udlån således blot fra 1.440,6 mia. kr. til 1.441,0 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på 0,4 mia. kr. Det er kun set lavere tre gange siden 1995.

"Det lave nettoudlån i første kvartal 2013 er ingen god nyhed for hverken boligmarkedet eller dansk økonomi som helhed. En lav låne- og forbrugslyst vidner nemlig om, at boligmarkedet stadig har det svært, og at den pessimisme, der har omgivet boligmarkedet de seneste år, endnu ikke er væk. Dermed er det endnu også for tidligt helt at afblæse risikoen for yderligt prisfald på boligmarkedet," lyder det fra boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også