Bankbøgerne polstres som aldrig før

Men vi snyder måske os selv, når vi gemmer på pengene.

Danskerne har 513 mia. kr. stående på almindelige bankkonti. Foto: Colourbox

En afdød amerikansk journalist sagde engang, at "den mest sikre måde at fordoble sine penge på er at folde sedlerne sammen én gang og putte dem i lommen."

Nu til dags kan man placere sine penge på en bankkonto - og det gør danskerne i stor stil.

Danskernes indestående på almindelige bankkonti steg med 10,8 mia. kr. i marts, hvilket bringer det samlede indestående op på 513 mia. kr. Det er det højeste niveau nogensinde.

Hver enkelt dansker har nu i gennemsnit 91.600 kr. stående på bankkontoen. Det er en stigning på 6.500 kr. i forhold til sidste år.

Frygter for fremtiden

"Tallene dækker selvsagt over store forskelle, men de illustrerer fint, hvor stor danskernes spareiver i øjeblikket er," siger Tore Stramer, der er seniorøkonom i Nykredit.

Han mener, der er flere grunde til, at danskernes bankbøger bugner.

Udbetalingen af efterlønspenge, skattelettelser, afskaffelsen af fedt- og sukkerafgiften samt lave boligrenter har fungeret som en solid pengeindsprøjtning til danskerne.

Men frem for at placere pengene i butikkerne vælger danskerne i stedet at sætte dem ind på bankkontoen.

"Det er formentlig den fortsatte usikkerhed omkring økonomiens sundhedstilstand, og frygten for at blive ramte af ledighed, der driver danskernes opsparingsiver. Det er således også bemærkelsesværdigt, at de fleste danskere lader penge stå på deres anfordringskonti frem for at overføre pengene til en pensionsordning eller betale af på anden gæld," siger Tore Stramer.

Går glip af milliarder

Det sikre valg med at spare op i banken er dog ikke nødvendigvis en god forretning. Ifølge tal fra Nykredit kunne danskerne have tjent næsten syv mia. kr. ekstra i 2012 ved at placere en del af deres opsparing på en højrentekonto eller i værdipapirer.

Det er små 1.200 kr., som hver dansker i gennemsnit er gået glip af.

Renten på en højrentekonto, hvor man typisk binder pengene i 1-3 år, er højere end på en almindelig lønkonto, men det betyder ikke, at også risikoen for at tabe penge er højere.

Indskydere er garanteret op til 750.000 kr. i et pengeinstitut, uanset om pengene står på en lavrente- eller højrentekonto.

Hvornår vender skuden?

Der er imidlertid godt nyt, hvis man spørger Nykredit: Opsparingslysten varer ikke ved i det uendelige.

Nykredit forventer, at opsparingen begynder at falde en smule, og at hjulene under privatforbruget så småt begynder at rulle til sommer. Det skyldes først og fremmest, at danskernes sortsyn på fremtiden formentlig vil aftage gradvist og vende til forsigtig optimisme.

Arbejdernes Landsbank er enig.

"Når der på et tidspunkt blæser mildere vinde over landets økonomi, må man forvente, at danskerne igen nedbringer krisebufferen. Og når det begynder at ske, er det noget, der kan sætte ekstra gang i forbruget herhjemme," siger cheføkonom Lone Kjærgaard.

BRANCHENYT
Læs også