Analyse: Et skridt frem eller to tilbage for Apple?

Apple-ledelsen er tilfreds, og skeptikerne blev sat til vægs. Alligevel finder aktionærerne ikke grund til jubel.

Apple fremstår lidt ligesom en for længst glemt onkel, man genser for første gang i mange år: Skal man kaste sig om halsen på ham, eller bliver modtagelsen blot til et køligt håndtryk?

Den amerikanske it-gigant præsenterede tirsdag det seneste kvartalsregnskab, som dækker selskabets 2. kvartal, da man opererer med forskudt regnskabsår.

På forhånd var spændingen drevet op i nærmest euforiske højder af ugelange spekulationer i stort sagt alt, hvad der er en del af Apple-universet.

Kommer der nyt om nye produkter, får aktionærerne snart fingrene dybere ned i den gigantiske pengetank, som Apple sidder tungt på, vil salget snuble, går indtjeningen fløjten – eller er der blot tale om endnu et kvartalsregnskab.

Apple-regnskab

3 gode ting

  • Apple skovler fortsat penge ind.
  • iPhones-salget overgår samme tid sidste år.
  • Udlodningen til aktionærerne øges markant.

3 dårlige ting

  • Der kom ikke afgørende nyt om nye produkter.
  • Overskuddet dykker for første gang i 10 år.
  • Usikkerheden om Apple-magiens fremtid hænger ved.

Havde Apple ikke været Apple, men f.eks. en producent af morgenmadsprodukter, er der givetvis ingen tvivl om, at spændingen og spekulationerne forud for kvartalsregnskabet havde været til at overse.

Det samme havde den efterfølgende dækning af regnskabet, som ved første øjekast præsterer nøgletal, som vil få mange topledelser til at være grønne af misundelse.

Ikke et morgenmadsprodukt

Ikke mindst overskuddet efter skat, der rundede 9,5 mia. dollar svarende til 54,5 mia. kr. efter et salg på godt 250 mia. kr.

Men Apple sælger som bekendt ikke morgenmadsprodukter.

Apple er verdens førende it-selskab og var for ikke så lang tid siden verdens mest værdifulde selskab.

Det er selskabet ikke længere.

En del af forklaringen kan man også aflæse i det dugfriske kvartalsregnskab.

For selv om salget kravlede i vejret med 11,2 pct. i forhold til samme tid sidste år, så dykkede overskuddet på bundlinjen med 18 pct.

Jamen, overskuddet er stadig på 54,5 mia. kr., vil mange givetvis hævde.

Ja, men det er første gang i snart 10 år, at overskuddet skrumper, og betyder det, at Apple-opturen for alvor er slut, vil endnu flere fremføre.

Mange holdninger

Det sidste er der mange holdninger til, uden at nogen præcist kan spå om fremtiden. Et kig på kvartalstallene viser imidlertid, at efterspørgslen på iPhones, iPads og Macbooks stadig er glubende.

De seneste tre måneder har Apple langet 37,4 mio. iPhones over disken, mens der er solgt 19,5 mio. iPads. De tilsvarende tal for samme tid sidste år er henholdsvis 35,1 mio. og 11,8 mio. styk.

Og netop det stigende styksalg er, hvad Apple-chefen Tim Cook umiddelbart hæfter sig ved.

»Vi er glade for at kunne rapportere rekordtal for marts-kvartalet takket være et fortsat stærkt salg af iPhones og iPads,« lød det fra Tim Cook, da han tirsdag aften dansk tid fremlagde regnskabet.

Mens Tim Cook ser på styksalget, ser aktionærerne dog mest på aktiekursen, der er styrtdykket siden sidste efterår, hvor aktien blev handlet til rekordhøje 702 dollar.

Apple-magi på retur?

Faldet forklares af mange med spekulationer, om Apple-magien er ved at forsvinde, og i dag handles aktien omkring 405 dollar.

Selv om Apple-ledelsen ikke har travlt med at kommentere den del af Apple-festen offentligt, tyder meget dog på, at man udmærket er klar over, at aktionærerne har fokus rettet mod andre nøgletal end topledelsen.

Måske derfor præsenterede Tim Cool i går også nyheder om, at Apple-bestyrelsen har besluttet at øge planen for tilbagekøb af Apple-aktier og skrue op for det løbende udbytte frem til 2016.

Mens udbyttet øges 15 pct., vil Apple i årene 2013, 2014 og 2015 opkøbe egne aktier for 60 mia. dollar – 344 mia. kr., og samlet vil man den vej rundt sende omkring 100 mia. dollar tilbage til aktionærerne de kommende tre år.

Umiddelbart er det givetvis tal, som kan give selv finansminister Bjarne Corydon (S) våde håndflader. Men den direkte og indirekte udlodning skal ses i forhold til, at Apple rapporterer at have 145 mia. dollar i kontanter og likvide værdier i pengekassen – 832 mia. kr. – med udgangen af marts.

Om guleroden til aktionærerne var den direkte årsag, vides ikke, men umiddelbart efter regnskabet steg aktien op til 5,5 pct.

Men kursfesten varede kort. Måske fordi mange stadig tvivler på, om Apple formår at stå distancen efter 10 års konstant vækst.

I baghjulet ligger aggressive Samsung, mens Nokia kæmper for livet, og i it- og mobilbranchen viser erfaringerne, at man aldrig skal kimse af et selskab, der står med ryggen mod muren.

Nye produkter tidligst til efteråret

Med til at trække ned kan også være, at Tim Cook slår fast, at der ikke kommer nye produkter eller Apple-løsninger på bordet før tidligst i efteråret.

 

Endelig er der også de mere talfokuserede, som måske nøjes med at konstatere, at Apple-ledelsen ved præsentationen af det forrige kvartalsregnskab luftede en forventning om, at 2. kvartal ville føre til et salg af 41-43 mio. iPhones, som indtjeningsmæssigt er Apples øjeblikkelige guldæg.

Det nåede Apple langt fra.

Samtidig peger branchefolk på, at 2013 bliver året, hvor Apple må se sig overhalet på tablet-markedet af tavlecomputere baseret på android-styresystemet, som anvendes af stort set samtlige konkurrenter i markedet.

Skal man tro Tim Cook, giver det dog ikke Apple-toppen søvnløse nætter. I hvert slog Apple-chefen på den efterfølgende telekonference fast, at Apple ikke jagter vækst for enhver pris.

Spørgsmålet er bare, om aktionærerne er enige i den betragtning. I hvert fald endte aktien dagens indledningsvise kursoptur med en beskeden stigning på 0,5 pct.

BRANCHENYT
Læs også