Sikkert boliglån er historisk billigt

Aldrig nogensinde har det været billigere at finansiere boligen med et 30-årigt fastforrentet lån.

Ved tirsdagens kurs på 3 pct.-obligationen kunne man optage et 30-årigt lån på 1 mio. kr. og "slippe" med en restgæld på 1.033.000 kr. og en månedlig ydelse efter skat på 3.900 kr.  Foto: Ole Lind

Rekordernes tid er ikke forbi, når snakken falder på boliglån.

Efter en periode med ekstremt lave renter på rentetilpasninglånene er det nu de fastforrentede lån, der løber med opmærksomheden.

Faktisk har det aldrig været billigere at optage et 30-årigt lån med den rekordlave rente på 3 pct. Det skriver Nordea Kredit i en kommentar.

Op i kurs

Tirsdag lå gennemsnitskursen på obligationen bag lånet i kurs 99,1. Det er det højeste niveau nogensinde, og bedre end den hidtidige rekord på 98,99 fra december i fjor. Dermed vil låntagerne i endnu større omfang kunne begrænse kurstabet ved optagelse af lånet.

Der er ikke én udslagsgivende faktor, som kan forklare de seneste måneders kursstigninger.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom Nordea Kredit

Også den afdragsfrie udgave af obligationen er kravlet med op i kurs. Den blev i går handlet til 97,51 i gennemsnit, og det er akkurat bedre end den tidligere rekord på 97,5.

Det betyder, at man ved gårsdagens kurs kunne optage et lån på 1 mio. kr. og "slippe" med en restgæld på 1.033.000 kr. og en månedlig ydelse efter skat på 3.900 kr. Havde man optaget det samme boliglån i februar, da kursen var så lav som 95,75, måtte man acceptere en større restgæld på 1.070.000 kr. og en ydelse på 4.040 kr.

Pæn besparelse på to måneder

Dermed sparer man ikke bare 37.000 kr. pr. lånte million kroner, der er samtidig en årlig gevinst på 1.680 kr. at hente i form af en mindre ydelse.

Men selvom det er gode nyheder for boligejerne, så er det blot endnu et symptom på, at den europæiske økonomi er svag, og at de seneste problemer på Cypern og i Portugal og Italien tynger. Men også spændingerne mellem Nord og Sydkorea spiller ind sammen med spekulationer om en europæisk rentesænkning.

"Der er ikke én udslagsgivende faktor, som kan forklare de seneste måneders kursstigninger. I stedet er der tale om flere, men mindre forhold, som alle har skubbet til et i forvejen følsomt marked," forklarer boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Krisen ikke overstået

Hun peger blandt andet på, "at gældskrisen bestemt ikke er overstået endnu, og at ECB’s opkøbsprogram (Den Europæiske Centralbank støtter gældsramte lande gennem obligationsmarkedet, red) og hjælpepakker langt fra er nogen mirakelkur, som kan fjerne de underliggende økonomiske problemer i euro-landene."

For boligejeren med hang til afdragsfrihed vil der ved den tilsvarende sammenligning være en besparelse på 32.000 kr. og en reduktion i den månedlige ydelse på 70 kr. at hente.

"De lave renter er både godt og dårligt nyt for boligmarkedet. Godt nyt fordi de lave renter gør det billigere at finansiere en bolig, hvilket alt andet lige burde stimulere købelysten og holde en hånd under priserne.

Men dårligt nyt fordi den vedvarende strøm af dårlige nyheder, som ligger til grund for de faldende renter, skaber en usikkerhed for fremtiden hos danskerne, og derved får dem til at holde igen med større investeringer ind til roen igen kan genetableres. Det kan risikere at svække handelsaktiviteten," lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også