Cheføkonom: Corydon skyder langt over mål

Den nye vækstplan kommer langt fra til at skabe 150.000 nye job.

Finansminister Bjarne Corydon (S). Foto: Ditte Lysgaard Holm

Efter to måneders forhandlinger blev regeringen og de borgerlige partier kort før midnat enige om en ny vækstplan, der skal styrke dansk erhvervsliv og forberede virksomhederne til, når opsvinget kommer.

Finansminister Bjarne Corydon (S) glæder sig over aftalen, der, efter hans opfattelse, genskaber tilliden til fremtiden og ikke mindst skaber 150.000 private arbejdspladser frem mod 2020.

Det er, ifølge cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian, helt ude i hampen. Den samlede vækstplan, der beløber sig til i alt 92 mia. kr., kommer i bedste fald til at skabe 15.000 job, forudsiger han.

Urealistiske forventninger

"Planen indeholder mange fornuftige og nødvendige elementer, men man skal ikke tro, at vækstplanen samlet set kommer til at skabe mange job i dansk økonomi på den korte bane. Tallet 150.000 job, som har været brugt i debatten, har ingen gang på jord," siger Steen Bocian.

Han forventer i stedet, at anden del af vækstplanen isoleret kan skabe mellem 5.000-10.000 arbejdspladser i den private sektor.

"Men da planen finansieres via lavere vækst i det offentlige forbrug, er nettojobeffekten mindre," siger han.

Letter vejen ud af krisen

Med anden del af vækstplanen sænkes selskabsskatten gradvist fra 25 pct. til 22 pct. i 2016. Derudover sikres virksomheder lavere afgifter på energi og bedre adgang til finansiering gennem en forlængelse af kredittider.

Det er initiativer, som kommer erhvervslivet til gavn, mener Steen Bocian. Han tror dog ikke, at vækstplanen kommer til at ændre radikalt ved de økonomiske udsigter for dansk økonomi.

"Men vækstplanen vil lette Danmarks vej ud af krisen. Den får dog ikke krisen til at forsvinde – her er vi langt mere afhængige af de globale konjunkturer," lyder det fra Steen Bocian.

BRANCHENYT
Læs også