Landbruget vil have flere lettelser

Vækstplanen er fornuftig, men ikke fuldendt.

Landbrug & Fødevarer opfordrer regeringen til at lempe yderligere på rammevilkårene for landbruget. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Der er hverken skepsis eller jubeloptimisme at spore hos landbruget, efter at regeringen og de borgerlige partier onsdag blev enige om en ny vækstplan.

Den 92 mia. dyre plan skal vende skuden for dansk erhvervsliv, og hos Landbrug & Fødevarer, der er brancheorganisation for landbruget i Danmark, ser man overvejende positivt på planen.

"Det er først og fremmest dejligt, at der nu er en politisk aftale i hus. Forliget indeholder en lang række aftaler, der har en positiv betydning for fødevareerhvervet," siger Søren Gade, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Afskaffer omstridt afgift

Planen sløjfer bl.a. den omstridte transportafgift, hvor lastbiler skulle have betalt 1,50 kr. pr. km. Det er, ifølge Landbrug & Fødevarer, vigtigt for at styrke erhvervslivets konkurrenceevne.

"Den varslede stigning på den afgift ramte lige ned i et af kerneproblemerne hos vores medlemmer. Stort set alle de produkter, de producerer, skal transporteres fra et sted til et andet. At stigningen er sløjfet kommer bestemt til at have en positiv effekt," siger Søren Gade.

Han fremhæver desuden, at vækstplanen sikrer store industrielle vandkunder en rabat på spildevandsregningen.

"Spildevandstaksten har været det tætteste, vi kommer på en uretfærdig takst. Den har ramt, især fødevarevirksomheder, uretfærdigt hårdt. En omlægning kommer i første omgang til at betyde en stor besparelse i fødevarevirksomhedernes økonomi, og det kommer på langt sigt til at hjælpe med at fastholde jobs i Danmark," siger Søren Gade.

Flere lettelser, tak

Regeringen har dog stadig meget arbejde foran sig, hvis landbruget skal kunne konkurrere med landene omkring os, siger Søren Gade.

Det såkaldte Væksteam for Fødevarer, der er nedsat af regeringen, peger på, at fødevaresektoren kan eksportere for 50 mia. kr. mere og sikre 25.000 job, hvis det lykkes at få tilført nok råvarer til virksomhederne.

"Det kan kun ske ved at lette yderligere på rammevilkårene for både landmænd og virksomheder. Regeringen kan starte med at tage de bedste vækstforslag fra Natur- og Landbrugskommissionen og implementere dem," siger Søren Gade.

BRANCHENYT
Læs også