Offentligt opgør venter i 2015

Fagforeninger bør forberede sig på en voldsom overenskomstrunde, mener forsker.

Cirka 4.000 utilfredse lærere troppede op på Christiansborg Slotsplads til en demonstration mod regeringens indgreb i skolekonflikten Foto: Lars Krabbe

”Med den stil, som regeringen har valgt, så risikerer vi, at der i 2015 ikke er noget, som kommunerne og FOA skal forhandle om, men at det hele bliver skrevet af ministeren,” siger Dennis Kristensen til Jyllands-Posten.

Jeg tror, at overenskomstforhandlingerne i 2015 bliver meget voldsomme. Arbejdsgiverne vil forsøge at fjerne den sjette ferie uge, frokostpauser og overarbejdsbetaling, og så vil de prøve at gøre det lettere at afskedige offentligt ansatte.

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet

Udtalelsen kommer efter, at regeringen tidligere i dag greb ind i konflikten mellem KL og lærerne.

”Det er helt nyt, at de er inde og omskrive overenskomsten og på den måde dikterer indholdet i overenskomsten. Det er i den grad et angreb på den danske model. Pludselig kan alt i en overenskomst jo laves om”.

Ifølge Dennis Kristensen har det tidligere været ”god latin”, at en regering, hvis den greb ind, tog udgangspunkt i den eksisterende overenskomst. Det har den ikke gjort i lærerkonflikten, hvor ”regeringen har lukket ørerne for lærerne og fjernet arbejdstidsaftalen”.

Stort opgør i 2015

Professor i arbejdsmarkedsforhold ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen tror ikke, at lærerne er de eneste ansatte i det offentlige, som vil komme til at mærke en hård hånd fra arbejdsgiveren i fremtiden.

"Jeg tror, at overenskomstforhandlingerne i 2015 bliver meget voldsomme. Arbejdsgiverne vil forsøge at fjerne den sjette ferieuge, frokostpauser og overarbejdsbetaling, og så vil de prøve at gøre det lettere at afskedige offentligt ansatte," siger han til Jyllands-Posten.

Regeringsindgrebet
  • Regeringens lovforslag bliver hastebehandlet i Folketinget. Det betyder, at skolen begynder igen på mandag.
  • Skriftlige afgangsprøver for 9. og 10. klasse afholdes 13-23. maj. De mundtlige prøver afholdes som planlagt fra d. 3-26. juni.
  • Lærernes årsnorm fastholdes. Dermed har lærerne stadig et arbejdsår på 38-40, mens den enkelte uge typisk vil overstige 37 timer.
  • Der tages hensyn til lærernes bekymring for at deres arbejde bliver uden grænser. Det grænseløse arbejde bekæmpes med "særlige værnsregler" for at beskytte lærerne mod uforudsigelighed i arbejdstiden.
  • Lærernes 60-årsreget udfases gradvist. For dem, der er fyldt 57 inden 1. august, bevares 60-årsreglen. Derudover får dem, der er 50-56 år per. 1. juli, også mulighed for at gå ned i arbejdstid, når de fylder 60.
  • Lærerne får som kompensation ekstraordinære lønstigninger på 300 mio. kr. De findes udenfor reguleringsordningen og skal derfor ikke tages fra de øvrige offentlige sektorer.
  • De nye arbejdstidsregler træder i kraft 1. august 2014.

Dennis Kristensen siger, at FOA endnu ikke er færdige med at regne på indholdet i regeringens vækstplan, som blev fremlagt sent onsdag, og han tør derfor ikke spå om indholdet i fremtidens forhandlinger, men han forventer, at de bliver hårde.

”Der er sket et markant holdningsskift i kommuner, regioner og stat. De vil ikke længere lave overenskomster. De insisterer benhårdt på ledelsesretten, og nu har vi så set, at de er klar med en total lockout, hvis vi bare er lidt uenige.

De offentlige er uforberedte

Arbejdsmarkedsforskeren mener i øvrigt, at de offentlige organisationer burde være bedre forberedte, end de er.

”De offentlige forbund burde for længst have set, hvilken vej vinden blæser,” siger Henning Jørgensen.

Dennis Kristensen mener dog ikke, at de kunne have gjort det væsentligt anderledes.

”Det er altså arbejdsgiverne, som meget hurtigt har skiftet forhandlingsstil. Men det gør, at vi allerede nu kigger på, hvad vores muligheder er i 2015. Vi skal skal have kigget dybt ned i kassen, og vi skal have regnet grundigt på, om vi kan klare en lockout, der ligner, hvad lærerne lige har været udsat for,” siger han.

Dennis Kristensen vil i den forbindelse ikke afvise, at FOA kan være nødt til at starte opsparingen til en ny konflikt snart, og at det vil føre til et højere medlemskontingent.  

BRANCHENYT
Læs også