Landbruget har brug for nye ejerformer

Minister er skeptisk. Hun kan godt lide, at landmanden har sin egen gård.

"Jeg ejer både mark og eng," lyder en kendt sang af Haahr og Sørensen. Men kommission anbefaler, at der skal gøres op med tanken om, at landbrug skal ejes af enkeltpersoner.  Foto: Gregers Tycho

Landbruget har brug for at tiltrække penge for at kunne udvikle sig.

Jeg er lidt af en romantiker, når det kommer til ejerforhold i landbruget

Miljøminister Ida Auken

Derfor har Natur- og Landbrugskommissionen foreslået, at man opretter en ny ejerform, så landbrugsbedrifter kan ejes af selskaber - også uden at en landmand har bestemmende indflydelse.

Men den tanke er miljøminister Ida Auken (SF) ikke vild med.

"Jeg har været meget betænkelig ved at få nye ejerformer ind, for jeg er lidt af en romantiker, når det kommer til ejerforhold i landbruget. Men vi bliver nødt til at få nye penge ind i sektoren, og her kan nye ejerformer være helt afgørende," sagde ministeren ifølge Altinget, da hun i denne uge talte på Det Økologiske Råds debatmøde om kommissionens 44 anbefalinger.

Liberalisering

Den tidligere regering liberaliserede for nogle år siden landbrugsloven, så selskaber kan eje landbrug. Men det er stadig et krav, at der skal være en landmand, som har bestemmende indflydelse.

Natur- og Landbrugskommissionen ser dette som en begrænsning for selskaber, der vil investere i landbrug. Dermed opnår de nemlig ikke samme type indflydelse, som de gør ved andre investeringer.

SF var modstander, da landbrugsloven blev liberaliseret. Men i dag er både Socialdemokraterne og SF indstillet på at kigge nærmere på kommissionens forslag for vækstens og udviklingens skyld, skriver Landbrugsavisen.

Læs også