Danske investeringsforeninger er bedst

Morningstar vurderer danske investeringsforeninger til at være bedst i Europa.

De enkelte aktiers udvikling er i høj grad bestemt af udviklingen på det generelle marked.  Arkivfoto: Petros Giannakouris/AP

Gennem hele 2012 lå de danske investeringsforeninger nummer et i Morningstars rating af europæiske investeringsforeninger.

Hver måned holder Morningstars eksperter investeringsforeninger fra hele Europa op mod hinanden. En række parametre bliver undersøgt, og høje afkast, lave omkostninger og små kursudsving tæller på plussiden. Det skriver Investeringsforeningsrådet.

Morningstar analyserer 19.000 unikke fonde og 40.000 fondsklasser og uddeler mellem en og fem stjerner.

På baggrund af ratingen vurderer Morningstar gennemsnittet i de enkelte lande. Og i 2012 lå Danmark altså på en førsteplads blandt i alt 15 lande i analysen. Og i januar nåede danske investeringsforeninger den højeste gennemsnitlige rating nogensinde.

Lave omkostninger

"En væsentlig forklaring er, at danske investeringsforeninger generelt har relativt lave omkostninger sammenlignet med foreninger fra det øvrige Europa. Men omkostningsfordele er ikke hele forklaringen: Vi udarbejdede sidste år en analyse, hvor vi rensede for omkostninger. Her kom de danske foreninger også godt ud. Så dygtige danske forvaltere - eller en god evne til at håndplukke dygtige forvaltere ude i verden - er også en del af forklaringen på den gode danske placering," siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker hos Morningstar, til Investeringsforeningsrådet.

Dog skal man huske på, at man ikke bør vælge investeringer ud fra ratingen.

Nikolaj Holdt Mikkelsen forklarer, at ratingen giver et bredt, objektivt udgangspunkt. Men den tager ikke højde for f.eks. skattemæssige aspekter eller hvordan de enkelte fonde spiller sammen i porteføljen.

Hans råd er derfor, at man bruger ratingen som et udgangspunkt, men man skal stadig huske sund fornuft og rådgivning.

BRANCHENYT
Læs også