Børsens eksotiske plante

United Plantations (UP) og United International Enterprises (UIE) hører til fondsbørsens mere eksotiske selskaber. Tager man et vægtet gennemsnit af de børsnoterede virksomheder, er det en beskeden del af deres omsætning, som hentes i Danmark.

UIE’s planteolier indgår bl.a. i mange chokoladeprodukter. Arkivfoto: Ole Lind

Bevæger man sig lidt omkring uden for det mest velkendte felt af C20- og Large Cap-aktier, findes der spændende alternativer til at skulle investere direkte i aktier i emerging markets, hvilket kan have sine udfordringer. Eksempelvis findes der muligheden for at investere i plantage-aktiviteter i Malaysia og Indonesien, stadig med den sikkerhed, som investering i et dansk børsnoteret selskab giver.

United Plantations (UP) og United International Enterprises (UIE) er to sådanne virksomheder, som ganske vist juridisk er placeret i Malaysia, hhv. på Bahamas, men som er drevet efter et dansk moralkodeks, som mange rent danske virksomheder, herunder bankerne, kunne have fulgt med fordel. Normalt ville man antage, at der er større risiko forbundet med at investere i emerging markets, men de seneste år har vist, at man let kan opnå højere risiko ved at investere i danske banker, som typisk har deres aktiviteter i nærområdet...

Læs også