23-årig murer fik bly i blodet på luksushotel

250 års historie krøb bogstaveligt talt under huden på Ronnie Olsen.

Indholdet af bly i blodet på 23-årig efter arbejdet på d'Angleterre i København, var ikke farligt, fastslår læge. Arkivfoto

Det skete mens han arbejdede som murer på luksushotellet d'Angleterre. Gennem fire måneders renoveringsarbejde ophobede han langsomt mere og mere sundhedsfarligt bly i blodet, skriver Avisen.dk.

Risikoen for blyforgiftning blev kun afværget, fordi Ronnie og kollegerne i hovedentreprenøren Pihl & Søns eget murersjak insisterede på at få taget blodprøver.

"Fra starten blev vi slet ikke informeret om risikoen for bly. Der gik i hvert fald en måned, før vi overhovedet fik af vide, at der var bly og asbest på hotellet," siger den 23-årige murersvend fra Frederiksværk til Avisen.dk.

Selskab under angreb

Arbejdsmiljøloven kræver ellers, at ansatte, der arbejder med bly, skal have en skriftlig og en mundtlig instruktion i at udføre arbejdet sikkert, inden de starter arbejdet.

Ronnie Olsen er en af de 300-400 håndværkere og byggefolk, der har deltaget i totalrenoveringen af det historiske Hotel d'Angleterre i København. Hotellet genåbner efter planen på onsdag, men hovedentreprenøren Pihl & Søn møder nu stærk kritik af sikkerheden undervejs.

En svær opgave

På d'Angleterre blev der fra starten konstateret store mængder bly, men undervejs har både Arbejdstilsynet og byggefolkenes egne arbejdsmiljørepræsentanter kritiseret Pihl & Søn for ikke at sikre en korrekt håndtering af det sundhedsskadelige tungmetal.

Kritikerne påpeger, at et virvar af underentreprenører, en presset tidsplan, utilstrækkelig udsugning og rod på byggepladsen har gjort det umuligt at forhindre spredningen af blyholdigt støv.

"Vi gik i støv og byggerod. Der blev overhovedet ikke gjort noget for at begrænse det," siger Ronnie Olsen.

Entreprenør: Specialister sat ind

Pihl & Søn fastholder, at de har taget de fornødne forholdsregler for at sikre, at arbejdet med bly på d'Angleterre er foregået under forsvarlige forhold.

"Ingen af Pihls murere har været med til at blysanere, idet dette arbejde blev udført af specialfirmaer, der er arbejdsmiljøcertificerede, og som behandlede blysaneringen efter gældende regler. Men det er korrekt, at vi på grund af utryghed hos nogle af vores medarbejdere valgte at sende 15 til screening for eventuelle blyforekomster i blodet," siger underdirektør Bo Svendsen til Avisen.dk.

Bly optages i kroppen gennem mund og næse, og kan medføre alvorlige skader på helbredet - for eksempel hjerneskade, kolik, blodmangel og manglende forplantningsevne.

Læge: Ikke nok til at være farligt

Ifølge overlæge Niels Ebbeshøj fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Bisbebjerg Hospital er Ronnies niveau af bly i blodet ikke farligt, men "giver grund til at løfte øjenbrynene".

Hvis ikke murerne på byggepladsen selv havde insisteret på at få taget blodprøver, kunne Ronnie Olsen have arbejdet videre uden at ane, at han langsomt nærmede sig et kritisk niveau af bly i blodet. Cirka en måned efter blodprøven blev han fyret fra byggepladsen.

Læs også