Lejere bliver udnyttet af griske lejere

Mere end hvert fjerde værelse, der er sat til leje på internettet, koster mere end huslejenævnets tommelfingerregel.

Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Det viser en stikprøve-optælling, metroxpress har foretaget blandt 90 tilfældige værelser beliggende i Aarhus, Aalborg, Odense og hovedstadsområdet, sat til leje på Boligportalen, Den Blå Avis og Findrommate.dk.

70 af dem havde en højere kvadratmeterpris - i gennemsnit 920 kroner om måneden - end de maksimalt 2.000 kroner årligt, Lejernes LO angiver som huslejenævnets tommelfingerregel for lejemålets værdi.

Betaler man mere end det beløb, er man stort set sikker på nedsat husleje, hvis man klager til huslejenævnet - så længe ejendommen vel at mærke er taget i brug inden 1992. For nyere boliger er der, desværre for lejerne, mere lempelige regler.

Frygt for at klage

I praksis afholder frygten for at miste lejemålet dog mange fra at klage.

»Har man en privat udlejer, kan man blive sagt op med kort varsel og uden grund, og det gør jo, at mange undlader at klage over værelseslejen,« forklarer økonom Jesper Larsen fra Lejernes LO.

Ekspert: Overvej at købe

Han bakkes op af boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet.

»Der kommer ustyrligt mange unge mennesker ind til de større uddannelsesbyer, og når efterspørgslen er der, så slår det igennem i form af højere priser,« påpeger han overfor metroxpress.

»Det kunne jo være, at man i samarbejde med sine forældre skulle købe bolig i stedet for at leje,« foreslår Morten Skak, der dog erkender, at ikke alle har råd til den løsning.

Læs også