Amin Skov: "Det har været helvede tur-retur"

I denne uge genåbner Restaurant Vejlegården takket være en ny ejerkreds.

Amin Skov tager snart imod gæster på Restaurant Vejlegården igen Foto: Torben Glyum

Den konkursramte og brandhærgede Restaurant Vejlegården genåbner i denne uge. Det bekræfter køkkenchef Amin Skov overfor epn.dk.

Selskabet ikke skal drives af politiske holdninger.

Amin Skov

Den præcise åbningsdag vil blive besluttet på et møde i dag med den nye ejerkreds. Restaurant Vejlegården genopstår nemlig med en helt ny virksomhedsstruktur med bestyrelse.

Da Vejlegårdens Støtteforening i marts, efter konkursen var begæret, ville nedlægge sig selv, blev flere personer enige om, at de ville støtte restauranten, som det seneste år har været udsat for blokade, brand og konkurs. Derfor er Restaurant Vejlegården nu ejet af 35 personer, og Amin Skov og hustru Maria Lykke Skov er blevet ansat. Maria Lykke Skov bliver bestyrer.

Politisk holdning

"Jeg ejer ikke engang 1 pct. Det er ildsjæle, som har puttet en andel i det her. De følte ikke, det er fair, alt det der har foregået her. Derfor har de startet en indsamling, og faktisk var de nødt til at sige stop, fordi der var flere interesserede, end der var brug for," forklarer Amin Skov.

Jeg ønsker ikke en konflikt. Jeg har frit valgt en overenskomst.

Amin Skov

Han fortæller, at den nye ejerkreds består af folk fra forskellige steder i Danmark samt en udlandsdansker i Texas. Personerne er alt fra landmænd til pensionister.

"Jeg spurgte dem, om de ville drive restaurant for at fortsætte konflikten, for det er jeg bestemt ikke interesseret i. Vi er ikke et politisk organ, vi er en restaurant. Men de svarede, at de gik ind i det, fordi de synes, der havde været meget unaturlig modgang mod restauranten. De har sikkert en poltisk holdning, men jeg har stillet det krav, at selskabet ikke skal drives af politiske holdninger," siger Amin Skov.

Han kalder det rigtig stort, at restauranten nu kan genopstå. Det betyder rigtig meget for ham at komme i gang med at drive restaurant igen. 

Konflikt igen?

Sidste forår indledte 3F daglige blokader mod restauranten i et forsøg på at presse restauratøren til at indgå overenskomst med 3F i stedet for med Kristeligt Fagforening. 3F fik medhold i Arbejdsretten i, at blokaden mod Vejlegården var lovlig.

Hele den sag har været så latterlig, som den overhovedet kan blive.

Amin Skov

Hvor vidt genåbningen vil sætte gang i konflikten igen, tør Amin Skov ikke spå om.

"Det må være op til 3F at vurdere, om de vil gå efter os eller de 65 pct. af de virksomheder i branchen, som slet ikke har en overenskomst. Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at de lagde sig ud med os, som havde en godkendt, anerkendt overenskomst. Jeg tror, mere det handlede om logistik og ikke logik, fordi de (3F red.) kun ligger 20 meter fra os," siger Amin Skov.

"Jeg ønsker ikke en konflikt. Jeg har frit valgt en overenskomst, som man selv må vælge"

Amin Skov forklarer, at hvis konflikten alligevel skulle opstå igen, så vil restauranten ikke blive så hårdt ramt som første gang. Det skyldes blandt andet, at restauranten, siden konflikten opstod, har skiftet ud i nogle samarbejdspartnere.

3F vil samarbejde

3F vil ikke forholde sig til, hvorfor konflikten handlede om Restaurant Vejlegården og ikke andre restauranter uden overenskomst.

"Vi går ind for dialog og samarbejde. Jeg kan ikke set noget formål med at diskutere, hvad der er sket i fortiden," siger Martin Jensen, afdelingsformand i 3F Vejle.

Hvordan hænger blokade sammen med dialog?

"Der har været brugt nok tid på den sag. Og nu ser vi fremad. Vi håber på et positivt samarbejde med restauranten," siger Martin Jensen.

Hvad mener du med samarbejde?

"Et samarbejde om det danske arbejdsmarked. Men lad dem nu lige åbne først," siger Martin Jensen.

Fortsat sigtet

Sydøstjyllands Politi fortæller, at Amin Skov fortsat er sigtet for selv at påsætte branden på Restaurant Vejlegården. Brian Voss Olsen, fungerede politiinspektør, forklarer, at efterforskningen inden for kort tid vil blive afsluttet. Derefter vil sagen blive overdraget til anklagemyndigheden, som skal træffe beslutning om, hvorvidt der skal rejses tiltale i sagen.

Det var helvede tur-retur. Det var så modstridende mod al sund fornuft.

Amin Skov

"Jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt der er spor eller andet. Det vil ikke være fair, når manden ikke selv er orienteret. Men der er stadig rimelig grund til mistanke mod Amin Skov," siger Brian Voss Olsen.

Amin Skov og den nye ejerkreds overvejede, om de skulle vente med at genåbne restauranten, til sagen var afsluttet. Men da sagen er blevet ved med at trække ud, synes de ikke, der var grund til at vente.

Hvordan forholder du dig til sigtelsen?

"Jeg er uskyldig. Jeg har intet med den sag at gøre," siger Amin Skov og fortsætter:

"Hele den sag har været så latterlig, som den overhovedet kan blive. Jeg er sigtet for forsikringssvindel, selvom jeg ikke kan få noget ud af det. Jeg er den største kreditor i konkursboet. Jeg har 400.000 ude at stå. Hvorfor skulle jeg sætte ild til restauranten? Alt er gået galt i denne sag," siger Amin Skov, som også er utilfreds med, at medierne kunne fortælle om sigtelsen, før han selv havde hørt, han var blevet anholdt.

Brian Voss Olsen fastholder, at politiet udsendte en pressemeddelelse efter, Amin Skov var blevet anholdt.

"Hader mig selv"

Det har været en lang og hård periode for Amin Skov med blokade, brand, sygehusindlæggelse, sigtelse, overnatning i arresten, fremstilling i grundlovsforhør og senest konkurs.

"Det ville være lyv, hvis jeg sagde, det havde været let. Jeg ønsker hver dag, at det skal stoppe. Men omvendt strider det inderligt imod alt, jeg ved om principper, sund fornuft og rettigheder," siger Amin Skov.

Især konflikten betød, at han stort set aldrig var hjemme ved familien.

"Jeg fik først tid til at lappe min søns cykel i marts, selvom jeg lovede det i sommer. Jeg hader mig selv for det. Når jeg stod op og så mig selv i spejlet, så følte jeg mig som en dårlig far, fordi jeg næsten ikke var hjemme. Jeg havde dårlig samvittighed, når jeg så børnene," forklarer Amin Skov om tiden med konflikt.

Også sigtelsen har været hård for restaurantbestyreren. Han ville end ikke ønske for sin værste fjende, at de skulle opleve, hvad han har oplevet.

"Jeg var tilbageholdt i 24 timer. Og jeg ved godt, at det kun var 24 timer. Men det var helvede tur-retur. Det var så modstridende mod al sund fornuft," siger Amin Skov.

I øjeblikket er man ved at gøre rent efter håndværkerne og finpudse de sidste detaljer, så den meget omtalte restaurant igen kan byde på stegt flæsk og persillesovs.

Læs også