Netværk: Danskere bør betale erstatning i Bangladesh

Man har et moralsk ansvar, når man får lavet billige skjorter, mener globalt netværk.

Der bliver stadig ledt efter overlevende i ruinerne af den kollapsede fabriksbygning.  Foto: Wong Maye-E/AP

Når tekstilbranchen vælger at outsource produktionen til lavlønslande i Asien, så bør den også tage moralsk ansvar, når der sker ulykker. Det mener Clean Clothes Campaign, der er et globalt netværk, som arbejder for bedre arbejdsforhold i tekstilbranchen.

Man har en moralsk forpligtelse, når man outsourcer ansvaret sammen med produktionen.

Klaus Melvin Jensen, Talsperson, Clean Clothes Campaign

Onsdag i sidste uge kollapsede en bygning på otte etager i Dhaka i Bangladesh. Søndag var det officielle dødstal på 377, men hundredvis savnes fortsat.

I bygningen blev der produceret tekstiler, og blandt andre det danskejede PWT Group, som har tøjmærker som Bison, Lindbergh og Shine og står bag tøjkæderne Wagner og Tøjeksperten, fik produceret skjorter i den kollapsede bygning.

Venter på tilbagemelding

"Vi har kontaktet selskabet og gjort det opmærksom på, at man i andre lignende sager har betalt erstatninger til efterladte og overlevende ofre. Og det synes vi også, selskabet skal overveje," siger Klaus Melvin Jensen, som er Clean Clothes Campaign's danske talsperson.

Bygnings- og brandsikringsforholdene i Bangladesh er ufattelig ringe. Man skal være døv, blind og dum for ikke at vide det.

Klaus Melvin Jensen, Talsperson, Clean Clothes Campaign

Han venter på, at selskabet ringer tilbage til ham.

Men han synes, det er positivt, at den danske virksomhed vedkender sig, at den har fået produceret tekstiler på den kollapsede fabrik. I andre sager har nogle virksomheder nemlig benægtet at have noget at gøre med de pågældende fabrikker.

Moralsk ansvar

Selvom en vedtagelse fra FN foreskriver, at virksomheder har forpligtelse til at sørge for sikre arbejdspladser, så bliver virksomhederne næppe slæbt i retten. Men Clean Clothes Campaign appellerer til virksomhedernes moralske ansvar og beder dem betale penge til ofrene.

"Man har en moralsk forpligtelse, når man outsourcer ansvaret sammen med produktionen. Hvis man scorer kassen på at få produceret tekstiler i Bangladesh, så er det ikke et urimeligt krav at sige, at så må man også gøre noget for de efterladte," siger Klaus Melvin Jensen.

Jeg tror ikke, der nogensinde har været en ulykke på dette niveau. Omfanget er enormt.

Klaus Melvin Jensen, Talsperson, Clean Clothes Campaign

Han fortæller, at der ikke er en fordelingsnøgle, som viser, hvor meget de enkelte virksomheder bør betale. I sidste ende handler det også om, hvad de er parate til at betale.

"Det er meget væsentligt for os at høre fra det danske selskab, at det gerne vil hjælpe," siger netværkets danske talsperson.

Ingen kommentarer

Den danske virksomhed ønsker ikke at forholde sig til en eventuel erstatning nu. Virksomheden mener, det er en frygtelig katastrofe, og tankerne går til ofrene og de efterladte.

Kort efter ulykken bekræftede adm. direktør Ole Koch Hansen over for Berlingske, at virksomheden fik produceret skjorter i bygningen og havde haft et samarbejde med fabrikken i 8-9 år. Han fortalte desuden, at virksomhedens indkøbere har besøgt fabrikken uden at opdage, at forholdene ikke skulle være i orden.

Der er fundet dokumentation i form af labels og kontrakter, der forbinder mange af de store europæiske tøjfirmaer med tragedien i Dharka. Det spanske Mango, det engelske Primark og det italienske Benetton var også blandt brands, der fik produceret tekstiler på fabrikken, ifølge Clean Clothes Campaign.

Tidligere ulykker

Primark har sendt personer til Bangladesh for at tilbyde hjælp med redningsarbejdet. Mens nogle brands er utrolig hjælpsomme, er andre lidt mindre hjælpsomme og nogle stritter direkte imod og benægter samarbejde med ulykkesramte fabrikker, forklarer Klaus Melvin Jensen.

"Bygnings- og brandsikringsforholdene i Bangladesh  er ufattelig ringe. Man skal være døv, blind og dum for ikke at vide det. Hvis de profiterer på at få produceret noget billigt, så har de også medansvar," siger han.

Tidligere er Clean Clothes Campaign gået ind i andre sager og har sikret erstatning til de efterladte og sårede. Det gælder blandt andet i en bygningsbrand i Bangladesh (læs om sagen på engelsk her), en bygningsbrandsulykke i Pakistan og et tidligere bygningskollaps i Bangladesh (læs om sagen på engelsk her).

"Men jeg tror ikke, der nogensinde har været en ulykke på dette niveau. Hele bygningen var evakueret i forvejen. Det er en helt usædvanlig sag og omfanget er enormt," siger Klaus Melvin Jensen.

377 døde

Søndag aften var det officielle dødstal 377, mens hundredvis fortsat savnes.

Ifølge flere af de overlevende fra kollapset blev der opdaget sprækker i bygningen tirsdag. Det resulterede i en evakuering af bygningen.

Dog blev de 3.000 arbejdere beordret tilbage på arbejde onsdag, hvorefter bygningen kollapsede.

Redningsfolk fortæller, at det efterhånden bliver sværere og sværere at få folk ud af ruinerne i live, fordi de indespærrede er så svage, at de ikke har kræfter til at råbe efter hjælp.

Lige siden den otte etagers bygning kollapsede i Bangladeshs hovedstad, Dhaka, har ejeren gemt sig for at undgå anholdelse.

Men tiden indhentede ejeren, Mohammed Sohel Rana, søndag, da politi arresterede ham ved grænsen til Bangladeshs naboland Indien.

Læs også