Obligationer: Renterne ned efter italiensk afklaring

De europæiske obligationsmarkeder - og dermed også det danske - var torsdag præget af pænt faldende renter drevet af en positiv nyhedsstrøm.

Blandt de væsentligste var weekendens afblæsning af det politiske kaos i Italien med dannelsen af en regering under ledelse af centrum-venstrepolitikeren Enrico Letta og med medlemmer Silvio Berlusconis PDL på ministerlisten. Markedet kvitterede for den nyopnåede stabilitet ved at sende italienske fem- og ti-årige renter ned på rekordlave niveauer ved mandagens obligation over italienske statsobligationer.

På det danske marked faldt renten på den toneangivende danske statsobligation til 1,32 pct. eller 6 basispoint lavere end torsdag inden Store Bededag.

I London, Frankfurt og Paris sås rentefald på de tilsvarende obligationer på op til 3 basispoint, mens reaktionen i Sydeuropa var mere uforbeholden: I Italien faldt den 10-årige rente med 15 basispoint, og den spanske rente faldt 12 point, mens den græske. 10-årige rente tog det største spring med et fald på 24 basispoint.

Mandag formiddag viste en vifte af tillidsindikatorer for eurozonen en nedadgående tendens for april. Den økonomiske tillidsindikator faldt i april til 88,6 mod en forventning om et indeks på 89,3 ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg. Og den indikator, der afspejler forretningsklimaet, blev opgjort til indeks -0,93 mod ventede -0,91.

Indikatorerne trak dermed i samme retning som fredagens skuffende opgørelse over den amerikanske vækst i første kvartal. Væksten var på 2,5 pct. i første kvartal på årsbasis efter en stigning på 0,4 pct, i fjerde kvartal 2012. Økonomerne havde ventet en stigning i BNP på 3 pct. ifølge medianen af skøn fra 86 økonomer adspurgt af Bloomberg News.

Mandag eftermiddag viste tyske forbrugerpristal, at den tyske inflation faldt til det laveste niveau i to og et halvt år.

Overordnet set dominerer en forventning om, at Den Europæiske Centralbank, ECB, vil sænke sin toneangivende rente i forbindelse med sit rentemøde torsdag. Konsensus blandt økonomerne er ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News, at ECB vil sænke renten til 0,5 pct. fra de nuværende 0,75 pct. Bloomberg har spurgt 69 økononer, og estimaterne spænder fra en fastholdelse af det nuværende niveau til en nedsættelse til 0,25 pct.

Læs også