Aktier: Kravlede næsten hjem til start

De danske eliteaktier i C20 Cap-indekset endte handelsdagen tæt på nulpunktet efter en mandag med små udsving mod plus og minus, inden indekset søgte mod status quo.

C20 Cap-indekset sluttede dagen i 565,97, eller 0,2 pct. lavere end ved lukketid torsdag før Store Bededag, trods en stigning lige efter åbningen på 0,4 pct.

Ude i Europa lå aktiemarkederne derimod generelt med stigninger - bl.a. inspireret af lave italienske renter forårsaget af en foreløbig løsning på den italienske regeringskrise med dannelsen af en regering under ledelse af centrum-venstrepolitikeren Enrico Letta.

- Vi kan ikke følge med Europa i dag. Her er stemningen positiv efter stabiliseringen af den politiske situation i Italien - hvis man kan bruge ordet stabilitet om det land. Særligt bankerne stiger i Europa. Det gør de også herhjemme, men vi har nogle indekstunge aktier, Mærsk, Carlsberg og FLSmidth, som trækker ned, konstaterer afdelingschef i Sydbank, Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.

De to Mærsk-aktier bejlede dagens igennem til indeksets bundplacering med kursfald på 2,8 pct. til 40,680 kr. for B-aktien.

De specifikke nyheder med relation til det store selskab var et fald i Shanghai Containerized Freight Index, SCFI, i sidste uge på 3,4 pct. Det er sjette uge i træk, at indekset peger nedad. Delindekset for Asien-Europa faldt 6,6 pct., og dermed ligger det indeks 42 pct. lavere end for seks uger siden. Dertil kom et skuffende regnskab fra den fjernøstlige konkurrent OOCL, der fredag meldte om faldende volumen i første kvartal.

- Og i dag har Citi Group offentliggjort en analyse, hvor de bekymrer sig om et blødende containermarked og sænker kursmålet for Mærsk fra 42.500 til 40.000 kr., supplerer Ole Kjær Jensen.

På linje med tendensen på de europæiske aktiemarkeder lå de danske finansaktier stabilt i spidsen af indekset. Nordea-aktien steg 2,7 pct. til 67,15 kr., Jyske Bank-aktien i toppen steg 3,8 pct. til 224,50 kr., og Danske Bank-aktien steg 0,83 pct. til 108,70 kr.

Forsikringsaktierne Tryg og Topdanmark markerede sig også indledningsvist på toppositionerne, men dagen sluttede uden åbenlyse forklaringer i rødt for de to aktier med fald på 0,2 pct. til 473 kr. for Tryg, der kommer med regnskab tirsdag morgen, og på 1,5 pct. til 142,90 kr. for Topdanmark.

Også FLSmidth fik en ilde skæbne efter et ærgerligt regnskab. Amerikansk-mexicanske Cemex, der tidligere har afgivet ordrer på udstyr fra FLSmidth, kom ud af første kvartal med et større underskud end ventet som følge af faldende cementsalg og en stærk peso. Og heller ikke regnskabet fra den svenske konkurrent Atlas Copco var opløftende med oplysning om opbremsning for selskabets minekunder.

Generelt lå industriaktierne mandag i den tunge ende af det europæiske fællesindeks Euro Stoxx 600, og FLSmidth var ingen undtagelse med et kursfald på 1,2 pct. til 330 kr.

Lundbeck-aktien fik en elendig start på ugen, efter at Danske Bank sænkede anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold". Lundbeck faldt i formiddagstimerne 3,9 pct. til 109,60 kr., men revancherede sig siden og lukkede i et fald på 0,5 pct. til 113,50 kr.

Vestas-investorerene kunne lade sig inspirere af regnskaber fra de kinesiske konkurrenter Sinovel og Goldwind. Sinovel havde i første kvartal et underskud på 248,5 mio. yuan mod et overskud på 28,6 mio. yuan for et år siden. Salget faldt til 684 mio. yuan fra 1159 mio. yuan i første kvartal 2012, og koncernen sænker samtidig sine forventninger til første halvår 2013, hvor koncernen nu ser et underskud. Goldwind kom derimod gennem kvartalet med et nettooverskud på 32,5 mio. yuan. Omsætningen faldt 44 pct. til 951 mio. yuan. Vestas-aktien steg til tæt på indekstoppen med 2,2 pct. til 48,92 kr.

Uden for C20-indekset kom Royal Unibrew med kvartalsregnskab, der overhalede analytikernes estimater på de væsentlige regnskabstal fra omsætning via driftsresultat og ned til bundlinjen, der var et overskud på 41 mio. kr. efter skat mod analytikernes forventninger om et overskud på ca. 35 mio. kr. Især overraskede bryggeriets præstationer på det vesteuropæiske marked med en omsætning på 532 mio. kr. Royal Unibrew-aktien steg 4,5 pct. til 530 kr.

Rockwools aktie blev fjernet fra den prestigefyldte "conviction buy"-liste hos finanshuset Goldman Sachs. Analytikerne fastholder dog deres købsanbefaling af den danske isoleringsaktie, og kursmålet er 950 kr. B-aktien steg 1,5 pct. til 739,50 kr., mens A-aktien steg 1,6 pct. til 735 kr.

Sportskoncernen Parken var også blandt mandagens regnskabsaktuelle selskaber. Første kvartal gav et underskud på 17,5 mio. kr., næsten en halvering af underskuddet i samme kvartal sidste år. Selskabets prognose for hele året er fortsat en omsætning på 1300 mio. kr. og et resultat før skat på 165 mio. kr. Parken-aktien scorede en stigning på 3,6 pct. til 86,00 kr.

Læs også