Regeringens togfond er læk

Regeringen vil bruge 27,5 mia. kr. fra en ekstraskat på Nordsøen til bedre togdrift. Men fra flere sider sås der alvorlig tvivl om gevinsten.

Regeringens plan om at hente 27,5 mia. kr. på at øge beskatningen af Nordsø-olien hænger i en tynd tråd.

Det internationalt anerkendte konsulentfirma Wood Mackenzie er blandt statens foretrukne eksperter på energiområdet.

I en ny analyse fremkommer firmaet med nogle beregninger, der oversat til regeringens opgørelsesmetode peger mod, at gevinsten ved at stramme Nordsø-skatten højst vil blive på 15,4 mia. kr.

»De beregninger, som Wood Mackenzie fremlægger, stemmer godt overens med vores opfattelse af virkeligheden,« siger Arne Westeng, adm. direktør i Bayerngas i Danmark, og kalder de af regeringen brugte skøn for de fremtidige oliepriser alt for optimistiske.

Forskellen i beregningen af skattegevinsten i Nordsøen skyldes også, at regeringen satser på at få et milliardbeløb ind i ekstraskat fra det gigantiske Svanefeltet.

Men feltet er for dyrt at udnytte, fortæller Bayerngas og Dong Energy, der netop har opgivet gasfeltet.

Energistyrelsen, der bl.a. står bag den årlige analyse ”Danmarks Olie og Gasproduktion”, er statens ekspert på Nordsø-olien. Men styrelsen har dog ingen kommentarer til løftet om nye skatteindtægter på 27,5 mia. kr., siger Ture Falbe-Hansen, pressechef i Energistyrelsen.

Styrelsen finder dog begge beregningsmetoder »rimelige at anvende«.

Skatteminister er tavs

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har ingen kommentarer, men ministeriets presseafdeling understreger, at der »ligger et grundigt analysearbejde bag« gevinsten på 27,5 mia. kr.

»Umiddelbart ligner det her et stort blufnummer,« siger klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt (V), der nu vil kalde klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i samråd om togfondens værdier.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen vil ikke forholde sig til de nye oplysninger, men fastslår, at vismændene i en snarlig rapport vil forholde sig til beskatningen af den danske Nordsø-olie.

Hvad mener du om, at der nu sættes spørgsmåltegn ved økonomien i regeringens togfond?

Læs også